Zdravlje

Ovo su blagodeti peršuna

Peršun je dostupan tokom cijele godine. Oslonite se na njega što češće i što je više moguće i nikakav nedostatak vitamina vam ne prijeti.

Peršun - Ženski kutak.rs

Najprije, kupite dugačku kutiju koja odgovara cijeloj prozorskoj dasci i napunite je različitim sortama peršuna. Prvo, prozorska daska će izgledati neobično slikovito, a drugo, nećete morati da plaćate 5 grivni po gomili svaki dan – sve je pri ruci.

Peršun sadrži više vitamina C nego limun. Po sadržaju karotena nije inferioran sa šargarepom. Sadrži sve vitamine B, enzimske supstance, folnu kiselinu, kao i kalijum, fosfor, gvožđe, natrijum i magnezijum. Vitamina lepote A (beta-karoten) i E (tokoferol) u 100 grama peršuna čak 5,4 i 3,7 miligrama respektivno. Mono- i disaharidi na 100 grama – čak 6,8!

Jedna veza peršuna dnevno će spasiti vašu vezu od se.sualnih skandala. Ovo je posebno tačno ako muškarac ima bolest prostate.

Zdrobljeno sjeme peršuna se koristi za bolnu menstruaciju i njena kršenja. Infuzija biljke pomaže u poboljšanju laktacije kod dojilja. Našla je široku primjenu u kozmetologiji. Odlično je sredstvo za vlaženje kože oko očiju, osvježava i tonizira kožu lica, pomaže u borbi protiv bora. Odlično izbjeljuje pjege, ublažava crvenilo kože i liječi akne. Jednostavno isjeckajte svježe začinsko bilje, pokapajte limunov sok i malo maslinovog ulja i nanesite ovu mješavinu na lice.

Sok od peršuna ima terapeutski efekat kod bolesti genitourinarnog sistema, sa nefritisom, pomaže da se otarase kamena u bubregu. Takođe se koristi za očne bolesti i oštećen vid. Infuzija lišća će pomoći u jačanju imunološkog sistema. Za obloge i losione od modrica, uboda pčela i komaraca koristi se svjež sok. Infuzija zdrobljenih sjemena peršuna pomaže kod nadimanja i poboljšava varenje. Kao diuretičko i antispazmodičko dejstvo, možete koristiti infuziju zdrobljenih sjemena ili sjeckanog korijena peršuna. Za sve ovo dovoljno vam je 100 grama svježeg bilja ili kašičica sjemena.

Loš zadah?

Postoje stotine načina, a žvakanje svježih listova peršuna je jedan od njih. Odjednom se ispostavilo da se približava važan sastanak, a pri ruci – ništa osim peršuna?

Ako vas muči činjenica da vaši zubi ne dobijaju željenu bijelu boju, a još niste odlučili da idete na radikalno izbjeljivanje, napravite sebi „pastu za zube“ od peršuna. Osušite bilje i korijen (ili kupite gotovu osušenu mješavinu), pomješajte u razmjeri 1:1 sa sitno mljevenom morskom solju i operite zube ovom mješavinom umjesto uobičajene paste. Poslije 10-14 dana, sa iznenađenjem ćete primjetiti da vam je osmjeh postao mnogo svjetliji – zubi su vam izbjeljeni za 2-3 tona, desni su ojačane, a miris iz usta nestaje.

Ako se povrijedite, a nemate ništa pri ruci, uberite grančicu peršuna, isperite, isjeckajte i stavite na ranu pod zavojem. Uradite isto za čireve, ujede osa i komaraca, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh