Zdravlje

Nemojte pretjerivati: Ovaj začin je glavni krivac stvaranja sala na stomaku!

Sa svakim gramom ove namirnice povećava se rizik od gojaznosti za 25 posto.

Ručak - Net.hr

Natrijum koji se nalazi u kuhinjskoj soli je krivac za skupljanje masnih naslaga na stomaku, tvrde naučnici.

Naime, istraživanje Univerziteta Queen Mary u Londonu došlo je do rezultata da natrijum iz soli skuplja vodu u tkivo, te tako djeluje kontraproduktivno na liniju. Prevelika količina natrijuma mijenja metabolizam, a naročito topljenje sala na stomaku.

Dnevna potreba za solju kod odraslih osoba iznosi 1,4 grama, a prema nekim statistikama jedemo čak četiri puta više nego što nam je potrebno. Ali, postavlja se pitanje zašto konzumiranje veće količine soli loše utiče na našu kilažu?

So možete smanjiti uz pomoć jednostavnih trikova.

Način pripreme

Bacite povrće na roštilj umjesto da ga kuhate u vodi. Aroma roštilja će za tili čas dati povrću bolji ukus – bez dodavanja soli.

Začini

Začini mogu dosta da utiču na ukus povrća i mesa.

Ako jelu stavite prstohvat svježe mljevenog bibera i čen bijelog luka odmah ćete poboljšati ukus. Slobodno eksperimentišite, a idealno bi bilo da začini nemaju kalorije.

Dodajte kiseline

Kao i začini, i kiselina daje poseban ukus obrocima. Zato iskoristite malo sirćeta ili soka od limuna ili pileća prsa i sigurno će vam ukus jela biti aromatičniji.

Izbjegavajte gotove proizvode

Iako je to nekad neizbježno, trudite se da izbjegavate industrijski pravljene proizvode jer sadrže puno natrijuma, piše “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh