Moda i ljepota

Problem za mnoge: Šta uzrokuje akne u odrasloj dobi?

Akne nisu rezervirane samo za pubertet nego se mogu javiti i u kasnijoj životnoj dobi.

Akne - Kindel Media/Pexels

Moguće ih se spriječiti promjenom nekih životnih navika, stoga je dobro znati šta ih uzrokuje. Posjeta dermatologu dobra je opcija, pišu nezavisne.

Možda su krivci hormoni

Neke navike, ali i uticaj hormona značajno utiče na čistoću tena. Na primjer, vjerovatno vam je poznata situacija kada nekoliko dana prije očekivane menstruacije duž linije čeljusti i brade dobijete akne.

To se događa zbog fluktuacije hormona pa je tako povezano da povišen nivo progesterona (što se događa nakon ovulacije) može biti povezano s izbijanjem akni zbog povećane proizvodnje sebuma. Androgeni (muški hormoni) poput testosterona takođe mogu povećati proizvodnju sebuma i stoga mogu uzrokovati akne i kod žena i muškaraca.

Još jedan hormon – kortizol – mogao bi biti krivac za akne. Naime, kad si pod stresom tvoja nadbubrežna žlijezda oslobađa kortizol, koji se obično naziva “hormonom stresa”.

Na čistoću tena mogla bi uticati i prehrana stoga treba nastojati jesti kuvano, zdravo i uravnoteženo te svakako uključiti voće i povrće, piletinu i ribu, a izbjegavati previše šećera i masne hrane, prenosi Žena.hr.

Ali to nije sve – možda tvam lice nije prepuno akni zbog uticaja hormona nego loših navika poput lijeganja sa šminkom.

To je najgore što možete učiniti koži. Uz to, potrebno je često mijenjati jastučnice, izbjegavati dodirivati lice rukama te pažljivo čitati koje proizvode za njegu kože kupujete. Nastojte koristiti proizvode na kojima stoji da su ‘bez ulja i da ‘neće začepiti pore’, posebno imate li masnu ili mješovitu kožu sklonu aknama.

Zato se pri njezi kože držite pravila da je manje-više, izbjegavajte agresivne preparate za lice. Vidite li da nema pomaka, svakako se javite dermatologu koji će procijeniti situaciju i vidjeti šta je najbolje za vas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh