Moda i ljepota

Ovo su prednosti kofeina za kožu i kosu

Istinski ljubitelji kafe znaju kako gutljaj ovog dragocjenog napitka utiče na naše tijelo i duh, posebno u teškim jutrima. Sa istim entuzijazmom počeli smo da koristimo kafu u našoj beauty rutini

mljevena kafa - Shutterstock

Ne samo mi, u “uradi sam” receptima za ljepotu, već i mnogi beauty brendovi počinju da uključuju ovaj sastojak u formule svojih proizvoda za njegu kože. Kada je u pitanju njega kože, kofein je posebno kontroverzan sastojak. Da, može da nas “probudi” i podiže raspoloženje, ali vjerovatno nema iste efekte na našu kožu kao više sna, na primjer. Uprkos tome, njegove prednosti za našu kožu i dalje su brojne i raznovrsne.

Smanjuje bore

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da kofein posjeduje snažnu antioksidativnu moć. Antioksidansi ograničavaju proizvodnju slobodnih radikala u našoj koži (koji dolaze od spoljašnjih “napadača” kao što su zagađenje vazduha, izlaganje suncu, itd.), koji su “odgovorni” za pojavljivanje bora.

Smanjuje otok i stimuliše cirkulaciju krvi

Kofein djeluje lokalno kako bi poboljšao cirkulaciju u koži i zato ćete ga naći naveden kao sastojak u mnogim kremama za oči (kao ključni sastojak u smanjenju nadutosti ispod očiju). Iz tog razloga, preporučljivo je da ga redovno koristite za bolje rezultate.

Posvjetljuje ten i budi umornu kožu

Kada se kofein kombinuje u formulama proizvoda za njegu kože sa drugim sastojcima kao što je vitamin C, može doprinijeti još sjajnijem efektu. Istovremeno, pomaže da se aktivira umorna koža tako da izgleda budnije i pomlađeno.

Ima efekat rastvaranja masti i celulita

Možda ste ga također sreli kao glavni sastojak u kremama za mršavljenje, kremama protiv celulita itd. Kofein ima sposobnost da rastvara masnoću ispod kože, pretvarajući je u masne kiseline, koje se zatim eliminišu kroz krvotok i metabolišu u energiju i ugljen dioksid. U kombinaciji sa drugim sastojcima, povećava protok krvi kako bi stimulisao eliminaciju masnih kiselina, ali na lokalnom nivou.

Potiče rast kose

Kofein se smatra stimulansom folikula. Istraživanje International Journal of Dermatology pokazuje da tretman s kofeinom rezultira povećanjem prosječnog rasta folikula kose za oko 46%, pišu Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh