Hrana i piće

BIJELE LEDENE KOCKE – Kremastiji kolač od ovog ne postoji

Svako ko je probao recept za bijele ledene kocke, postale su mu omiljene!

hayat

Ledene kocke domaćice prave na razne načina, ali svaka koja je probala ovaj recept, ga je posebno zavoljela. Kolač je toliko neodoljiv, da uvijek svi traže parče više, pravi se veoma jednostavo i nije vam potrebno mnogo novca za ovu preukusnu poslasticu. Ukoliko je do sada niste probali, odvojite malo vremena, pripremite je i upoznajte novi omiljeni slatkiš u vašem domu.

Sastojci za krem:

1 l mlijeka

7 žumanaca

7 kašika šećera

2 vanilin šećera

čaša brašna (čaša od 250ml)

100 g margarina ili putera

CIJELI PROCES PRIPREME OVOG KOLAČA POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Sastojci za koru:

7 bjelanaca

7 kašika šećera

1 vanilin šećer

7 kašika brašna

1 prašak za pecivo

130 ml mlijeka za natapanje

Dekoracija:

500 g slatke pavlake ili šlaga

Priprema:

U žumance dodati šećer i vanilin šećer i pjenasto umutiti. Dio mlijeka dodajte u žumanca, a zatim i brašno, sve sjedinite. Ostatak mlijeka stavite da se kuha, pa u provrelo dodajte pripremljene sastojke i nastavite da kuhate na laganijoj vatri. Vruć krem prebacite u drugu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite i dodajte puter sa sobne temperature isječen kockice i dobro sjedinite. Odložite u frižider da se dobro ohladi.

Za koru: bjelanca umutite i kada postanu čvrsta postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Brašno pomješajte s praškom za pecivo, dodajte u bjelanca i varjačom sjedinite. Sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta, piše hayat.

Dok se kora peče, skuhajte mlijeko za natapanje. Pečenu koru prelijte vrućim mlijekom i ostavite da se upije. Nakon što se kora ohladila odvojite papir i prebacite koru na tacnu, po mogućnosti onu sa obručem koji se skida.

Ako nemate obruč, možete postupak slaganja završiti u tepsiji. Isto tako, ako kolač završavate u tepsiji prije pečenja biskvita tepsiju samo pouljite i pobrašnite. Tako nećete povlačiti po dnu masni papir dok budete sjekli gotov kolač.

Na koru nanesite ohlađen krem, pa odozgo rasporedite umućen šlag. Najbolje je da ledene kocke prenoće u frižideru prije služenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh