Hrana i piće

Kako da pecivo danima ostane mekano i svježe

Danas domaćice izbjegavaju da prave tijesto, jer misle kako im neće uspjeti, ali mi vam donosimo savjete kojih se pridržavaju i iskusni pekari.

Već smo vam otkrili par trikova kako da vam tijesto uspije, a danas vam donosimo još jedan. Ako želite da umijesite mekano tijesto i od njega napravite najukusnije pecivo, onda dodajte skrob, griz i mleko.

Šta treba dodati u tijesto:

Skrob
Iskusni pekari znaju da je ovaj proizvod u stanju da transformiše tijesto, značajno poboljšavajući njegovu strukturu. Činjenica je da obični skrob pomaže da tijesto postane prozračnije i lakše. Pored toga, peciva u koja je dodat ovaj sastojak duže ostaju mekana. Skrob se može dodati direktno u brašno. Za standardnu porciju tijesta biće dovoljno 30 g.

Ovaj sastojak će zaista transformisati svako pecivo i zbog njega će ono biti kvalitetnije i ukusnije. Takođe, griz je u stanju da oslobodi tijesto od viška vlage, koja može pokvariti gotovo pecivo. Potrebna vam je samo 1 kašika. Inače, kolači ili peciva u koja se dodaje griz duže ostaju svježa.

Mlijeko
Ako radite sa kvasnim tijestom, onda mlijeko treba da pomiješate sa kvascem. Ono ne smije da bude vruće ili hladno, nego toplo. Tijesto će biti ukusnije ako kvasac pomiješate sa mlijekom, a ne vodom i imaće ljepšu boju. Zahvaljujući mlijeku gotovo pecivo dobija fantastičnu koricu, piše Stvar ukusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh