Hrana i piće

Ove četiri navike u ishrani mogu vam pomoći da izgubite i do pet kilograma

Uvijek je motivirajuće kada vidite pojedinca koji je uspio skinuti veliki broj kilograma. Međutim, takav uspjeh nije moguće ostvariti preko noći. Potrebno je mnogo odricanja kako bismo stigli do cilja. No, postepenim mijenjanjem navika, moguće je vidjeti rezultate i nakon samo mjesec dana.

foto: Pixbay

Ukoliko želite dugoročno izgubiti kilograme, najvažnije je krenuti s mijenjanjem navika u ishrani. Najbolji način jeste da svoje navike mijenjate postepeno, kako bi se vaš organizam lakše prilagodio.

Nutricionistica i autorica knjige “Napokon siti, napokon vitki” Lisa Young podijelila je četiri efektivna savjeta za ishranu ukoliko želimo skinuti kilograme i steći navike za zdraviji način života.

Jedite puno povrća

Nutricionistica Young navodi da konzumacija povrća stvara osjećaj sitosti, a pritom se radi o namirnicama koje imaju nizak udio kalorija. Pored toga, bogate su vlaknima koji pomažu u gubitku kilograma, a sadrže i vitamine, minerale i antioksidanse koji su korisni za ljudski organizam.

Ponekada nije dovoljno samo hraniti se zdravo. Uspostavljanje kalorijskog deficita je zapravo najvažniji segment u mršavljenju jer brojne zdrave namirnice kao što su orašasti plodovi mogu imati visoku kalorijsku vrijednost. Ipak, Young navodi da ne biste trebali drastično smanjiiti unos kalorija, radije ubacite dodatnu fizičku aktivnost kako biste potrošli određen broj kalorija.

Birajte nemasne proteine u obrocima

Proteini su svakodnevno potrebni našem tijelu jer pomažu u izgradnji i održavanju mišićne mase. Ipak, za gubitak kilograma, trebali biste birati proteine s manjim procentom masti kao što je riba.

Smanjite ugljikohidrate

Prema nutricionistici Young “manja konzumacija ugljikohidrata pomaže kod mršavljenja jer je to izvor energije, a kada ga nema, tijelo koristi pohranjenu masnoću što dovodi do gubitka masnoće. Pored toga, manji unos ugljikohidrata povećava osjećaj sitosti jer smanjuje glad i želju za nezdravim namirnicama. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh