Hrana i piće

Griz knedle sa šljivama

Jednostavna poslastica za dobro raspoloženje. Fine, zasitne i, najbolje od svega, mogu se napraviti dan unaprijed

Knedle s šljivama - Nezavisne.com

Griz knedle sa šljivama

Sastojci:

500 ml vode

300 g pšeničnog brašna

200 g griza

prstohvat soli

5 šljiva

2 kašike pekmeza od šljiva

6 kašike šećera

3 male kašike mljevenog cimeta

ulje

prezla

2 jaja

Priprema:

Stavite u lonac pola litra vode i pustite da proključa. Kad voda proključa, maknite je s vatre pa dodajte brašno i griz te prstohvat soli. Izmiješajte da bude kompaktno i bez grudica, te pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno tijesto dodajte dvoje jaja i ponovno ga izmijesite. U drugi lonac stavite vodu i pustite da proključa. Dok voda ne proključa, oblikujte kuglice od tijesta veličine pola dlana. Kuglicu od tijesta spljoštite, na sredinu stavite polovicu šljive pa je pospite kašikom mješavine cimeta i šećera. U rupu umjesto koštice utisnite malo pekmeza. Ubacite okruglice u proključalu vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu pa još dodatnih pet-šest minuta. Kad su gotove, pospite ih prženom prezlom i šećerom,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh