Hrana i piće

Kako treba da se hrani osoba koja ima rak

Karcinom, kao bolest, može da oteža ishranu i obezbjeđivanje tijelu neophodnih hranljivih materija – biće dana kada je čovjek nevjerovatno gladan, ali i onih kada hranu neće moći ni da pogleda.

Shutterstock

Kada neko dobije rak veoma je važno šta jede, odnosno šta unosi od hrane kako bi telo dobilo dovoljno kalorija i hranljivih materija i ostalo u formi. Stručnjaci ističu da karcinom kao bolest može da oteža proces koji tijelu obezbjeđuje ono što mu je potrebno, kao i da ishrana može da bude drugačija prije, tokom i poslije liječenja. A često će se desiti da čovjek uopšte neće moći da jede niti će imati volje za hranom. Kada se čovjek razboli, ljekari navode da nije potrebna drastična promjena u ishrani, već samo nekoliko jednostavnih trikova kako bi dobra hrana bila i laka i ukusna.

Prije nego što rak počne da se liječi fokus treba staviti na zdravu hranu

Prije nego što oboljela osoba počne da liječi rak potrebno je fokusirati se na zdravu hranu. Prije svega zbog toga što niko ne zna kako će karcinom uticati na njega i kakve neželjene efekte može da ima. Zato je dobra ishrana uvijek dobra ideja, jer može da pomogne da se čovjek osjeća bolje i da telo ostane snažno. Savjet je da se napuni frižider i ostava zdravom hranom, posebno onom kojoj je potrebno vrlo malo (ili nimalo) kuhanja. Tu se prije svega misli na orašaste plodove, jogurt, voće, povrće i integralni, smeđi pirinač, kao i druge žitarice. Zbog onih dana kada će se izgubiti volja za mnogim stvarima, ljekari savjetuju da treba napraviti i malo neke omiljene hrane koja može da se zamrzne.

Tokom lječenja biće dana kada se osjeća velika glad i onih kada hrana ne može ni da se pogleda

Tokom liječenja raka desiće se da će biti dana kada se osjeća glad, ali biće i onih kada je hrana posljednja stvar koju neku želi. Kada je apetiti dobar trebalo bi jesti puno proteina i zdravih kalorija kako se tijelo održalo jakim i pomoglo u eventualnom „popravljanju štete“ koju je tretman liječenja ostavio na organizam. Namirnice sa visokim sadržajem proteina su:

  • Nemasno meso, piletina i riba
  • Jaja
  • Pasulj, orasi i sjemenke
  • Sir, mlijeko i jogurt.

Tokom liječenja svako treba da pokuša da jede najmanje pola kilograma voća i povrća dnevno. Trebalo bi da bude zastupljeno tamnozeleno i tamnožuto povrće i citrusno voće poput pomorandži i grejpfruta, jer šarena hrana poput ove sadrži mnogo zdravih hranljivih materija. Samo ih treba obavezno dobro oprati. Cijeli dan bi trebalo da se unosi dosta tečnosti, a voda je odličan izbor, kao i sviježe cijeđeni sok. U ishranu bi trebalo dodati vitamine zajedno sa tečnošću koja je potrebna tijelu da ostane hidrirano.

Ključno je osoba koja ima rak ne jede sirovo ili nedovoljno kuhano meso, ribu i živinu, niti bi trebalo da jede hranu ili pije napitke koji nisu pasterizovani. Kada se osjeti glad tada treba jesti. Ako je to ujutro, onda neka doručak bude najobilniji obrok. Ako su veliki obroci problem, neka ih bude 5 ili 6 malih umjesto dva ili tri velika tokom dana. Dobro je imati pri ruci male, zdrave grickalice. Jogurt, žitarice, sir i krekeri i supa su dobar izbor. Ukoliko tretman liječenja raka podrazumijeva hemoterapiju, užina ili mali obrok neposredno prije sesije mogu da spreče mučninu.

Kako mogu da se prevaziđu neželjeni efekti dok se liječi rak

  • Mnogi neželjeni efekti lečenja raka mogu da otežaju ishranu i dobijanje dovoljno hranljivih materija. S druge strane, uz pomoć određene hrane mogu da se prevaziđu neki od najčešćih problema:
  • Mučnina/povraćanje: Izbjegavajte hranu bogatu mastima, masnu ili začinjenu hranu ili hranu sa jakim mirisom. Jedite suhu hranu kao što su krekeri ili tost svakih nekoliko sati. Pijuckajte vodu, voćne sokove i jedite bistre supice
  • Problemi sa ustima ili grlom: Zbog rana, bola ili problema sa gutanjem, držite se meke hrane.
  • Izbjegavajte bilo šta grubo ili hranu koja može da ogrebe nepca, kao i začinjenu ili kiselu hranu. Jedite mlake,tople obroke (ni vruće, ni hladne) i koristite slamku za supe ili napitke
  • Dijareja i zatvor: Za dijareju je zaista važno da čovjek ostane hidriran. Treba da pije dosta tečnosti i smanji unos hrane bogate vlaknima kao što su integralne žitarice i povrće. Ako se javi zatvor, onda treba polako dodati više hrane bogate vlaknima u ishranu. Dosta tečnosti je takođe ključno za ovaj problem.
  • Promjena ukusa: Tretman liječenja raka može ima i neke neobične neželjene efekte pa tako hrana koja se ranije nekome nije dopadala sada bi mogla da postane omiljena. Savjet ljekara je svako treba da bude „otvoren“ i proba neku novu hranu. A začini kao što su ruzmarin, nana i origano mogu da pomognu da se uživa i u drugoj hrani.

Ne postoji hrana koja može da izliječi rak

Takođe, ljudima koji se liječe od karcinoma lekari savjetuju da ne „nasjedaju“ na brojne reklame „specijalne“ hrane za koju se tvrdi da može da pomogne u liječenju raka ili spriječi da se tumor ponovo vrati. Ne treba prihvatati ni preporuke da se postane vegan, vegetarijanac ili da se započne bilo kakav novi režim ishrane, prije konsultacija sa svojim lejkarom.

Ishrana tokom liječenja raka – hrana koju treba „pojačati“, ali i izbjegavati

Ne postoji dijeta koja može da izliječi rak. Takođe nema dobrog istraživanja koje pokazuje da bilo koji plan ishrane, kao što je vegetarijanska ishrana, na primjer, može da smanji šansu da se karcinom ponovo vrati. Osobama oboljelim od karcinoma, po riječima stručnjaka, najbolje je da se drže uravnotežene ishrane sa nemasnim proteinima, voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mliječnim proizvodima sa niskim sadržajem masti, a treba ograničiti i unos šećera, kofeina, soli i alkohola, piše eklinika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh