Hrana i piće

ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU: Skoro svi dodaju džem, a to je potpuno pogrešno

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih čokoladnih torti je naravno i Saher.

Saher torta - Printscreen/YT/ Einfache Rezepte

Saher torta je čokoladna poslastica, austrijskog porijekla, koju obožava cijeli svijet. Recept je osmislio poslastičar Franc Saher 1832. godine u Beču, za kneza Klemensa fon Meterniha. Ovo je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih poslastica, a sastoji se od meke čokoladne kore i preko čokoladne glazure. Služi se sa nezaslađenim šlagom sa strane, a svako ko se zatekne u Austriji, obavezno traži da proba Saher tortu. U nastavku teksta pročitajte originalni recept iz 1842. godine i na najlakši način napravite najpoznatiji desert. Kada ljudi prave ovu tortu, obično u nju stave i džem, a to je potpuno pogrešno.

Sastojci:
Za koru:
250 g putera
200 g šećera
8 žumanaca
200 g čokolade
1 kašičica vanilin šećera
1 kašičica šećera sa ukusom limuna
125 g brašna
6 bjelanaca

Za fil:
75 g čokolade
100 g šećera
4 kašike vode

Priprema:
Otopite čokoladu na pari. Puter sobne temeprature umutite sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca i sve vreme mutite. Kada tekstura bude pjenasta dodajte otopljenu čokoladu. Sjedinite mikesrom, pa dodajte vanilin šećer i brašno. Dobro umutite sve sastojke. Umutite bjelanca sa limunovim sokom u čvrst šne, pa umiješajte u čokoladnu smjesu i lagano sjedinite. Sipajte smjesu u kalup prečnika 26 cm, koji ste obložili pek papirom, poravnajte i pecite u zagrijanoj rerni na 170°C oko 60 minuta, na gornjoj rešetki. Istopite čokoladu, šećer i vodu na pari. Gotovu koru izvadite iz kalupa, pa isjecite sam vrh i prelijte istopljenom čokoladom. Služi se sa nezaslađenim šlagom, piše Stvar ukusa.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh