Bebe i djeca

Roditelji širom svijeta kopiraju skandinavski trik i ostavljaju bebe da tokom zime spavaju vani

Ove zime mnogi roditelji su počeli kopirati skandinavski stil roditeljstva, koji uključuje ostavljanje beba i male djece da spavaju na otvorenom, odnosno na niskim temperaturama.

beba zima - hayat.ba

Ljudi iz cijelog svijeta prihvaćaju ideju da će njihova djeca bolje spavati zahvaljujući hladnoći pa su Instagram i TikTok preplavljeni videima na tu temu.

U isječcima koje roditelji dijele bebe su ušuškane u toplim kolicima i spavaju ispred kafića te u parkovima. Drugi dječje sobe održavaju hladnijima tako da otvaraju prozore ili uključuju klima-uređaje.

Ova je praksa posve uobičajena u nordijskim zemljama, a stara je više od 100 godina. Tačnije, počela se prakticirati nakon što je epidemija tuberkuloze, koja je zahvatila Island početkom 20. stoljeća, pogoršana lošim provjetravanjem stambenih objekata.

1926. godine islandski ljekar David Thorsteinsson objavio je pedagošku knjigu u kojoj je tvrdio da bi roditelji trebali pustiti svoju djecu da spavaju vani u svojim kolicima kako bi bila na svježem zraku, čak i po hladnom vremenu, kako bi ojačala svoj imunološki sustav.

Tradicija se prenosi s koljena na koljeno, a uobičajeno je vidjeti dječja kolica s uspavanim bebama ostavljena ispred kuća, stanova, pa čak i lokalnih tvrtki u zemljama kao što su Norveška, Danska i Island.

Jedna majka iz SAD-a, koja živi u Danskoj, objasnila je: “Danska praksa da bebe spavaju vani u kolicima nije samo kulturološka norma već je čak i primalje i medicinske sestre preporučuju.”

Kaže se da svjež zrak održava zdravlje beba i pomaže im da bolje spavaju, a drijemanje u kolicima na otvorenom prakticira se po svim vremenskim uvjetima.

“Uobičajeno je ostaviti bebu da drijema vani dok vi idete u kupovinu ili sjedite u kafiću. Roditelji uvijek dobro paze ili imaju baby monitor u kolicima. Bebe se ne otimaju jer niko ne želi odgovornost za tuđe dijete, pogotovo kada zdravstveni sustav čini sve što može kako bi pomogao svima koji žele imati vlastitu bebu uz male ili nikakve troškove”, navela je.

Decenije istraživanja povezuju izlaganje hladnoći s bezbrojnim dobrobitima, uključujući jačanje imunološkog sustava, dok je finska studija iz 2008. pokazala da su djeca “dulje drijemala vani u usporedbi s drijemanjem u zatvorenom prostoru”.

Međutim, postoji rizik od hipotermije po hladnom vremenu; stručnjaci kažu da je ključno da su djeca dobro odjevena i umotana u tople slojeve kad su vani.

“Temperatura beba može pasti četiri puta brže nego kod odraslih i one mogu postati hipotermične”, upozorila je pedijatrica Jennifer Shu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh