Bebe i djeca

DOKTORI: UOBIČAJENA POGREŠKA PRILIKOM SPAVANJA MOŽE BITI SMRTONOSNA ZA MALU DJECU

Drijemanje je bitno za rast i razvoj beba jer pomaže njihovom fizičkom i mentalnom razvoju. Ali, doktori su upozorili roditelje da ne čine uobičajenu pogrešku kada uspavljuju svoje mališane.

Ako vaše dijete nosi majicu s kapuljačom ili kapu kad spava, to bi moglo imati ozbiljne, čak i po život opasne posljedice, upozorio je tim za edukaciju prve pomoći za bebe i djecu.

Predmeti koji bebama pokrivaju glavu mogu skliznuti i dovesti ih u opasnost od gušenja-kažu.

Održavanje bebine glave i lica nepokrivenima tokom spavanja smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a)-dodali su na svojoj stranici CPR Kids.

SIDS se obično događa u prvih šest mjeseci bebina života, najčešće dok dijete spava. Zato ga neki i nazivaju “smrt u kolijevci”.

Osim gušenja i SIDS-a, stavljanje bebe na spavanje s pokrivenom glavom može uzrokovati i njezino pregrijavanje.

Pregrijavanje može biti uzrokovano grijanjem prostorije, visokom tjelesnom temperaturom i pretjeranom odjećom ili posteljinom. Istraživanje je pokazalo da stavljanje bebe na leđa i držanje glave i lica nepokrivenima tijekom spavanja štiti od pregrijavanja i gušenja i stoga smanjuje rizik od SIDS-a- kaže dr. Bec Thornton iz Red Nosea.

Doktori napominju da trebate skinuti sve kape, šešire, trake za glavu, majice s kapuljačama ili drugu odjeću s kapuljačama prije nego što dijete zadrijema. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh