Bebe i djeca

Jednostavne mjere mogu spriječiti milion smrti beba godišnje

Pružanje jednostavnih i jeftinih mjera zdravstvene zaštite trudnicama — kao što je nuđenje aspirina — moglo bi da spriječi da više od milion beba budu mrtvorođene ili da umru kao novorođenčad u zemljama u razvoju svake godine, pokazalo je novo istraživanje.

bebe - N1

Međunarodni tim istraživača je takođe procijenio da se jedna četvrtina beba u svijetu rađa ili prijevremeno, ili da nema dovoljno tjelesne težine, dodajući da se u ovoj oblasti gotovo ne napreduje.

Istraživači su pozvali vlade i organizacije da pojačaju brigu o ženama i bebama tokom trudnoće i porođaja u 81 zemlji sa niskim i srednjim prihodima.

Osam potvrđenih i lako izvodljivih mjera moglo bi da spriječi da više od 565.000 beba bude rođeno mrtvo u ovim zemljama, navodi se u nizu radova objavljenih u naučnom časopisu Lancet.

Mjere uključuju obezbjeđivanje mikronutrijenata, proteina i energetskih suplemenata, niskih doza aspirina, hormona progesterona, edukaciju o štetnosti pušenja i liječenju malarije, sifilisa i bakterija u urinu.

Ukoliko bi steroidi bili dostupni trudnicama i ljekari ne bi odmah stezali pupčanu vrpcu, smrt više od 475.000 novorođenih beba bi takođe mogla da bude spriječena, pokazalo je istraživanje.

Sprovođenje ovih promjena koštalo bi 1,1 milijardu dolara, naveli su istraživači.

Ovo je “djelić onoga što dobijaju drugi zdravstveni programi”, rekao je Per Ašorn, vodeći autor studije i profesor na finskom Univerzitetu Tampere.

“Šokantno” mnogo prerano rođenih i premalih beba
Još jedna autorka studije, Džoj Loun iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekla je za AFP da su istraživači koristili novu definiciju za bebe rođene prerano ili s malom tjelesnom masom.

Ona je navela da je tradicionalni način utvrđivanja da beba ima malu kilažu na porođaju — ako je rođena sa manje od 2,5 kilograma — “malo nasumice odabrao” finski ljekar 1919.

Ova “veoma gruba mjera” ostala je mjerilo više od jednog vijeka, uprkos brojnim dokazima da “bebe nisu sve iste”, rekla je Loun.

Istraživači su analizirali bazu podataka koja je uključivala 160 miliona živorođenih od 2000. do 2020. kako bi utvrdili koliko često se bebe rađaju “prerano i premale”, dodala je ona:

“Prilično šokantno, otkrili smo da je to mnogo češća pojava kada počnete da razmišljate o tome na nijansiraniji način”.

Istraživači su procijenili da je 35,3 miliona — ili jedna od četiri — beba rođenih širom svijeta 2020. godine bilo prijevremeno rođeno ili su bile premale, klasifikujući ih pod novim terminom “mala ranjiva novorođenčad”.

Dok je većina beba rođena u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi, Loun je naglasila da su sve zemlje pogođene.

Jedan od razloga zašto je napredak usporen je taj što su ovi problemi obično “nešto što se dešava porodicama i ženama sa manje glasa”, rekla je Loun.

Na primjer, trudne Afroamerikanke u Sjedinjenim Državama dobijale su niži nivo njege od drugih grupa, dodala je ona, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh