Posao

SAD: Najmanji broj prijava za pomoć nezaposlenima u poslednjih sedam mjeseci

Broj Amerikanaca koji su se u prethodnoj nedelji prijavili za beneficije za nezaposlene pao je na najniži nivo u poslednjih sedam meseci, a tržište rada izgleda otporno na više kamatne stope koje su uvedene da bi se „usporilo“ zapošljavanje.

Potraga za poslom - Blogspot.com

Broj američkih prijava pao je za 13.000 na 216.000 za nedelju koja se završila 2. septembra, saopštio je Sekretarijat za rad. To je najniži nivo od februara.

Zahtevi za beneficije za nezasposlene se smatraju reprezentativnim alatom za računanje broja otpuštanja u datoj nedelji.

Federalne rezerve (FED), koje se već drugu godinu zaredom bore protiv inflacije, podigle kamatne stope 11 puta na 5,4 odsto, što je najviši nivo u poslednje 22 godine.

Cilj povećanja stope je da se uspori tržište rada i snize plate, za koje mnogi ekonomisti veruju da potiskuje rast cena. Iako su se neki elementi inflacije značajno smanjili – sa čak devet odsto na oko tri – otkako je FED počeo da povećava kamatne stope, tržište rada se održalo bolje nego što su mnogi očekivali.

Prošle nedelje je vlada izvestila da su poslodavci u SAD u avgustu otvorili 187.000 radnih mesta, što je još jedan znak zdravog tržišta rada.

Američka privreda je ove godine dodavala u proseku oko 236.000 radnih mesta mesečno, što je pad u odnosu na porast tokom pandemije u prethodne dve godine, ali i dalje veliki broj.

Nedavni podaci američke vlade takođe su pokazali da je broj otvorenih radnih mesta u julu pao na 8,8 miliona, što je najmanje od marta 2021. godine.

Međutim, brojke su i dalje neuobičajeno jake s obzirom na to da pre 2021. mesečni broj radnih mesta nikada nije bio veći od osam miliona, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh