Energija

Koje uređaje treba isključiti prije odlaska na odmor?

Neki kućanski aparati, iako su ugašeni, i dalje troše struju, a neki mogu napraviti kvar.

Uređaji - UNSPLASH

Aparati koje bi trebalo isključiti iz struje su modemi, konzole za igranje igrica, laptopi, ruteri i svi aparati koji imaju dodatni punjač.

Svi oni bi, dok ste na odmoru, trebali biti isključeni iz utičnica jer, bez obzira na to radi li sam aparat ili ne, oni i dalje troše struju.

Također bi trebali isključiti i sve male kućanske aparate poput tostera, blendera i svih aparata s tajmerom jer bi, dok niste u kući, potencijalno mogli biti opasni.

Preporučuje se i da iz struje isključite sve uređaje koje regulirate daljinskim upravljačem jer oni nisu zaista ugašeni i sigurni, sve dok ne prekinete strujno napajanje.

Prije odlaska na put obavezno bi trebali isključiti klimu i bojler. Kod klime ne morate prekinuti strujno napajanje, dovoljno je da je ugasite. I bojler je dovoljno samo isključiti.

Bilo bi dobro i da zavrnete glavni ventil za vodu jer ćete na taj način osigurati da ne dođe do poplave, piše BosnaInfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh