BIZnews

Uskoro kreće izgradnja fabrike vode u Lukavcu

Edin Delić, gradonačelnik Lukavca potvrdio je da se po pitanju gradnje fabrike vode došlo do toga da treba početi raditi na terenu.

biznis.ba

– Završavamo papirološki sve što je potrebno. Trebali bi početi sa pripremom terena i hala u koje će se ugrađivati postrojenja za prečišćavanje vode. Vrlo brzo ćemo doći do procesa izgradnje. Naravno, još je moguće da se pojavi neka poteškoća, ali puno smo duži put prošli od onoga koji nam predstoji. Ove godine bi trebalo, ali ne znam baš hoćemo li polagati kamen temeljac jer nisam pristalica toga u izbornoj godini jer ode to u nekom pogrešnom smjeru, navodi Delić.

Kada je u pitanju zagađenje ono je u Lukavcu značajno smanjeno.

– To vidimo i po onim listama koje se objavljuju, nas više nema u tom vrhu crne statistike. S druge strane nedavno je objavljen spisak općina i gradova gdje se troši najviše novca na fiskalnim kasama, tu je Lukavac među vodećim gradovima. To je posljedica jednog procesa koji traje nekoliko godina. Mi smo izvršili potpunu tranziciju industrije, kaže Delić i dodaje:

– Mi danas imamo veći broj novih radnih mjesta u ekološki prihvatljivim tehnologijama. Proizvodnja namještaja za domaćinstva, dijelovi za autoindustriju, dijelovi za hidroelektrane, proizvodne linije za proizvodnju hljeba. To su sve firme koje zapošljavaju više od 2.000 radnika, a sve su otvorene od 2017. godine do danas i ove firme zapošljavaju više radnika nego Koksara, Cementara i Soda zajedno. U pitanju je tiha tranzicija i sada smo u fazi kada će nam se dešavati neke krupne stvari i projekti, piše biznis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh