BIZnews

Poskupljuje čokolada: Fabrike kakaa stopiraju preradu

Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao, obustavljaju rad, jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su danas trgovački izvori.

Unsplash

To znači da će širom svijeta vjerovatno poskupjeti čokolade, čiji proizvođači su već podigli cijene za potrošače, prenio je Rojters.

Do ovakve situacije došlo je nakon tri godine loših berbi kakaa, a očekuje se i četvrta u pomenute dvije afričke zemlje, koje proizvode skoro 60 odsto svjetskih količina te biljke, pišu nezavisne.

Kakao je više nego dvostruko poskupio tokom prošle godine, pa proizvođači čokolade ne mogu da ga priušte i oslanjaju se na prerađivače koji mogu da pretvore zrna u puter i liker, od čega mogu da naprave čokoladu.

Prerađivači, poput jedne od najvećih državnih fabrika iz Obale Slonovače, ističu kako ne mogu da kupuju zrna zbog visoke cijene.

Kako navode izvori, uskoro bi moglo da bude zatvoreno još velikih državnih fabrika u Obali Slonovače, u kojoj je smještena skoro polovina svjetske proizvodnje kakaa.

Većina od osam fabrika drugog velikog proizvođača Gane, uključujući državnu kompaniju za preradu, više puta je obustavljala rad, nedjeljama otkako je sezona počela u oktobru, prenosi Rojters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh