BIZnews

Amazon i Huawei postigli dogovor oko sporova s patenatima

Amazon i Huawei sklopili su višegodišnji ugovor o unakrsnoj licenci za patente. Ovo rješava neriješene parnice između dvije kompanije.

Amazon - Moneycontrol

Naime, kompanije su imale pravne nesuglasice vezane uz korištenje patenata. Naposljetku su uspjeli postići sporazum zahvaljujući intenzivnim razgovorima. Dogovorosigurava da se poštuju interesi nositelja patenata, kao i onih koji ih implementiraju.

Alan Fan, voditelj Huawei-jevog odjela za prava intelektualnog vlasništva rekao je: “Huawei će sa zadovoljstvom razmjenjivati patentna prava s Amazonom, a licenciranje patenata proširuje broj tvrtki koje mogu koristiti ono što bi inače bile vlasničke tehnologije, što zauzvrat potrošačima pruža inovativnije proizvode i usluge.”

Huawei kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj te se nalazi na vrhu ljestvice po broju podnesenih prijava za patente. Ovime je tijekom proteklih 20 godina dao veliki doprinos ključnim ICT standardima

“Amazon poštuje Huawei-jev globalni portfelj patenata, inovacije i doprinos procesu standardizacije. Amazon također poštuje Huawei-jeve napore da licencira svoje patente tvrtkama poput Amazona. Napomenuo je da često koriste industrijske tehničke standarde kada osmišljavaju nove proizvode i usluge za kupce”, izjavio je Scott Hayden, potpredsjednik IP-a za Amazon.

Nakon što su Amazon i Huawei postigli dogovor, najviše bi mogli profitirati korisnici, prenosi Točka na I.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh