BIZnews

Bezos prodao dionice Amazona za 2 milijarde dolara

Osnivač Amazona i trenutno druga najbogatija osoba na svijetu, Jeff Bezos, na kraju je ipak prodao oko 12 miliona dionica te kompanije “u oblaku”, za oko dvije milijarde dolara, navodi se u podnesku u petak.

jutarnji

To se desilo ubrzo nakon što je Bezos iznio plan za prodaju svojih dionica tokom sljedeće godine.

Prodaja je obavljena u srijedu i četvrtak, navodi se u posljednjem godišnjem izvještaju kompanije, prenosi Reuters. Prošle sedmice, Amazon je saopštio da će Bezos prodati do 50 miliona akcija u kompaniji, prenijele su Nezavisne.

Plan prodaje, koji podliježe određenim uslovima, usvojen je 8. novembra 2023. i bit će završen do 31. januara 2025. godine, dodaje se u dokumentima kompanije.

Podsjećamo, Bezos, koji se povukao sa mjesta izvršnog direktora kompanije i preuzeo funkciju izvršnog predsjednika 2021. godine, osnovao je Amazon kao onlajn prodavca knjiga 1994. godine.

Bezos u ovom momentu raspolaže sa neto vrijednosti od 200 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh