BIZnews

Ko je bh. biznismen koji je preuzeo veliki projekt u Ljubljani: Ima kompanije, banku, gradi cijela naselja…

Informacija koju je BiznisInfo.ba objavio prvi u BiH, da je kompaniji MG Mind iz Bosne i Hercegovine preuzela nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani, odjeknula je u poslovnim krugovima.

Nedovršeni kompleks je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine Ljubljana. MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog poduzetnika Izeta Rastodera.

Nedovršena poslovna zgrada ima čak 200.000 kvadratnih metara. Od ukupne površine 103.000 kvadrata je predviđeno za izgradnju 200 do 250 trgovina, a ostalo su parkirališni i uslužni sadržaji. Investitor navodno ima ozbiljne planove s ovom lokacijom.

Ko je Mladen Milanović

Vlasnik firme “MG Mind” iz Mrkonjić Grada je Mladen Milanović koji se bavi čitavim nizom poslova.

Kompleks Stožice je najveći u Sloveniji

BiznisInfo.ba je istražio šta sve posjeduje Milanović. Ono do čega smo došli je impresivno i pokazuje da je Milanović jedan od najbogatijih ljudi BiH, i prema svemu sudeći najbogatiji u Republici Srpskoj.

On posjeduje veliki broj kompanija, najveću banku u RS-u, te gradi stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme “MG Mind”, koja se bavi trgovinom bijelom tehnikom te brojnim drugim djelatnostima.

Priča je počela 1998. godine kada je osnovano trgovinsko društvo za prodaju robe, prije svega bijele tehnike, na veliko i malo. Uskoro se razvila mreža sa prodajnim mjestima u mnogim gradovima. Kasnije “MG Mind” širi poslovanje na poslove niskogradnje, visokogradnje i promet nekretnina.

Prema podacima BiznisInfo.ba, “MG Mind” je 2022. godine imao prihode od skoro 93 miliona KM i neto dobit od oko 27 miliona maraka.

Milanović je prethodnih godina postao vlasnik Nove banke, najveće banke u RS-u i jedne od najvećih u BiH. Osim toga, njegova Nova banka je preuzela i Sberbanku u RS-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Nova banka je imala ukupnu neto dobit od 41 milion KM u 2022. godini. U prvih šest mjeseci 2023. godine dobit je iznosila 24,5 miliona maraka.

Milanović je vlasnik firme za gradnju cesta i autocesta “Mrkonjić putevi” koja je 2022. imala prihode od oko 31 milion KM i dobit od 10,3 miliona maraka.

U njegovom vlasništvu je banjalučka Tržnica, jedna od najstarijih kompanija u Republici Srpskoj. Jedan od najpoznatijih simbola grada na Vrbasu, banjalučka Tržnica prostire se na preko 72.000 kvadrata prostora. Tržnicu danas čini 130 zaposlenih i 1.500 zakupaca. U 2022. imala je prihode od 15,8 miliona KM i dobit od 3,2 miliona maraka.

Preko Tržnica, Milanović je većinski vlasnik firme “Čistoća” Banja Luka. Osnovna djelatnost preduzeća “Čistoća”, osnovanog davne 1955. godine, je sakupljanje, odvoz i odlaganje svih vrsta gradskog otpada i održavanje higijene javnih površina. Ovo preduzeće je u 2022. imalo prihode od oko 13 miliona KM i dobit od 89 hiljada.

Gradnja kompleksa na najprestižnijim lokacijama

U njegovom vlasništvu je kompanija “Gradnja plus” trenutno gradi “Naselje Park” u Banjaluci. U pitanju je moderan stambeno poslovni kompleks smješten na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Banjaluci pored Parka “Mladena Stojanovića”. Naselje se sastoji od četiri lamele sa 550 stanova i 600 parking i garažnih mjesta. Ova firma je lani imala prihode od preko 14 miliona maraka i dobit od oko 2,5 miliona KM.

Njegova je i firma “City Mall” Banjaluka, koja je krenula u gradnju stambeno-poslovnog kompleksa “Palata” sa pet lamela u strogom centru Banjaluke. Planirana investicija dostiže vrijednost preko 120 miliona.

Vlasnk je i firme “Tam servis” za iznajmljivanje hala i magacina. Ova kompanija je u 2022. imala prihode od oko 1,2 miliona KM i dobit od 756 hiljada maraka.

U sklopu njegovog poslovnog carstva je i firma “Atom Mind” Beograd. Osnovna djelatnost preduzeća “Atom Mind” je trgovina na veliko i malo RTV i drugim električnim aparatima sa sjedištem u Beogradu.

Projekt “Palata”

Dio poslovne imperije je i firma KPL – jedna od vodećih kompanija u Sloveniji za održavanje puteva.

“MG Mind” je vlasnik i Robne kuća Patrija u centru Prijedora, najveće u tom gradu. Milanović je vlasnik i većeg broja nekretnina u Gospodskoj ulici u centru Banjaluke.

“MG Mind” je većinski dioničar firme “Šumaprodukt” Trebinje, ima udio od oko 30 posto dionica u firmi “Bosna trgovina” a.d. Banjaluka, kao i manje udjele u firmama “Park Prnjavor” i “Park Mrkonjić Grad“.

Robna kuća “Patria”

Ovo vjerovatno nije sve što Milanović posjeduje, ali dogovljno govori o njegovom bogatstvu i moći, te investicijskom potencijalu.

Projekt u Sloveniji sigurno je veoma krupan zalogaj, ali ima potencijal da poslovanje kompanije iz Mrkonjić Grada podigne na potpuno novi nivo, prenosi BiznisInfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh