BIZnews

Generacijski projekt: Lukavac gradi fabriku pitke vode

Problemi građana Lukavca sa nedostatkom pitke vode na slavinama traju punih 20 godina.

Lukavac gradi fabriku pitke vode - biznis.ba

U posljednje vrijeme aktuelan je projekt fabrike vode, nakon čije bi gradnje gradskim vodovodom konačno potekla čista voda. Zemljište za gradnju fabrike vode je kupljeno, trenutno se radi studija izvodljivosti i izrada projektne dokumentacije.

Zemljište je kupljeno prije godinu i po, pristupni put je napravljen, a rađena su i ispitivanja podzemnih voda na ovom području. Projektnu dokumentaciju radi firma iz Švedske.

„Samo lokacijom smo se bavili 3 godine. Trenutno smo malo zapeli, izvođač radova, izrade projekta i studije izvodljivosti, svjetska kompanija, je malo probila rokove. Sad se bavimo time da se to riješi i da idemo dalje. Nama je cilj napraviti fabriku vode koja će moći snabdjeti Lukavac pitkom vodom i u najgorim klimatskim uslovima. Fabrika će prečišćavati vodu iz jezera Modrac kao i iz drugih izvora. Osim jezera Modrac koji će biti rezervna opcija, imamo i dosta kvalitetniju vodu sa izvora Toplice.“ – ističe Edin Delić gradonačelnik Lukavca.

Koliko će fabrika vode koštati grad, još se ne zna, a zavisi od mnogo faktora. Ključno je to koju će tehnologiju prečišćavanja fabrika koristiti.

„Ono što su dobre vijesti je da nalazi pokazuju da nećemo u tehnologiji morati ići na one najskuplje varijante. Smatramo da ćemo ovaj problem moći riješiti sa nekim jeftinijim tehnologijama. Dobra je stvar da imamo riješenu parcelu na kojoj imamo dovoljno prostora za gradnju fabroike koja će biti rješenje u narednih nekoliko vijekova.“ – dodaje Delić.

Paralelno se radi i na tenderu koji je raspisan, a koji se tiče izgradnje novog cjevovoda kroz Lukavac.

„Mi ćemo vodu sa izvora Toplice dovesti ovdje u fabriku vode, odavdje će se distribuirati dalje. Osim toga imamo i tri bunara koja su rađena u vrijeme Jugoslavije i oni će biti pušteni u pogon. Iz tih bunara očekujemo 10-15 litara u sekundi što će dopunjavati potrebne količine vode.“ – ističe gradonačelnik Lukavca.

Lukavac ima podršku Kantonalne vlade za projekat fabrike vode.

„Vjerovatno ćemo do kraja godine odobriti preko 100.000 KM koje će gradska administracija utrošiti u cilju izrade studije izvodljivosti za fabriku pitke vode“- ističe premijer TK-a Irfan Halilagić.

Građevinski radovi na izgradnji fabrike vode u Lukavcu trebali bi početi za godinu dana, a završetak projekta i pitku vodu na slavinama lukavčani mogu očekivati za četiri do pet godina, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh