BIZnews

Ustikolina se razvija: Ulažu Turci i Sejo Brajlović, gradit će se Turističko-rekreativni centar

Načelnik Općine Foča u FBiH (Ustikolina) Mujo Sofradžija kazao je za BiznisInfo.ba da je na području ove zajednice u toku ili u pripremi nekoliko investicija koje bi trebale poboljšati turističku i ugostiteljsku ponudu.

Osim toga, tu su i investicije u proizvodnju, te se može reći da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju ove Općine.

Riječ je o izgradnji Turističko-rekreativnog centra Ustikolina ali i biciklističke staze dužinom pruge nekadašnjeg Ćire. Uveliko se gradi kompleks kompanije “Brajlović” a proizvodnju u pilani pokreće turski investitor.

Naime, investitor iz Turske nedavno je preuzeo proizvodne pogone pilane na lokalitetu Modrana u Ustikolini te najavio pokretanje proizvodnje najkasnije u oktobru ove godine. Za početak je planirano zapošljavanje deset radnika, a taj broj bi s početkom proizvodnje trebao biti udvostručen, dok je u rekonstrukciju i ulaganje u proizvodne pogone planirano oko 1,5 miliona eura.

– Što se tiče ulaganja firme REIS-BAU iz Turske nadamo se da će u što skorije vrijeme da počne proizvodnja. Činjenica da strani investiitori djeluju na području naše lokalne zajednice ima velike benefite, a ne smijemo zaboraviti da će isti biti u obavezi izmiriti dugovanja prema ranijim radnicima, a sama Općina je na raspolaganju što se tiče daljeg zapošljavanja i razvoja – kazao nam je Sofradžija.

Kako smo ranije pisali, proljetos je krenula realizacija velike investicije poznatog bh. ugostitelja Seje Brajlovića u Ustikolini. Riječ je o izgradnji moderne benzinske pumpe, prve u historiji ovog kraja.

Gradi će se na oko 1.700 metara kvadratnih. Benzinska pumpa gradi se u samom centru Ustikoline uz magistralni put. Uz modernu pumpu u centru Ustikoline bit će izgrađen cijeli kompleks koji uključuje i ćevabdžinicu, kafić, market, sobe za odmor i spavanje i praonicu automobila. Sofradžija kaže da ova investicija napreduje svojim tokom.

– Investitor “Brajlović Company” radi na izgradnji cijelog kompleksa. Po saznanjima kojima raspolažemo možemo reći da sve ide svojim tokom, te da je to jedan izuzetno kako vrijedan i zahtjevan objekat koji će itekako doprinijeti razvoju naše zajednice – naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u skorijoj budućnosti se planira izgradnja biciklističke staze cijelom dužinom stare pruge kojom je nekad saobraćao popularni voz Ćiro. Realizacija projekta se očekuje i u susjednim Općinama Foča i Goražde.

– Nadamo se da će izgradnja iste biti omogućena što ranije, s obzirom da bi se time znatno poboljšala turistička ponuda Općine, koja bi značila stanovnicima Općine, a također i turistima. To bi također bio jedan primjer kako se sa udruženim snagama sve lakše i bolje radi – istaknuo je Sofradžija.

Jedan od projekata Općine jeste i izgradnja Turističko-rekreativnog centra Ustikolina, odnosno izgradnja bazena sa pratećim sadržajem.

– S obzirom da ovakvih sadržaja nedostaje na našim prostorima smatramo da će ovo mnogo značiti za Ustikolinu. Trenutno jedan od najtežih faza jeste pribavljanje s dokumentacije potrebne za izgradnju istog, ali se nadamo da će i to u bližoj budućnosti ići bržim tempom – naglasio je načelnik.

Nagasio je da bi turistička ponuda Općine trebala na većem nivou, te se nada da će i biti. Sa sigurnošću ističe da se svakodnevno radi na unapređenju i razvoju.

Upitali smo ga i da li su ljudi iz ovog kraja, koji žive u drugim dijelima BiH i inostranstvu, zainteresovani da ulažu kapital u Ustikolinu. Nažalost, istaknuo je, nije baš iskazan veliki interes te vrste, ali iskreno se nada da će i to uspjeti promijeniti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh