BIZnews

Volvo zatvara tvornicu autobusa u Poljskoj

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača autobusa, Volvo Buses, inače dio švedske Volvo grupe, odlučio je zatvoriti svoju tvornicu u jugozapadnom dijelu poljskog Wroclawa u prvom kvartalu 2024. godine.

Volvo - biznisinfo.ba

Bit će pogođeno 1.600 radnih mjesta, uključujući 1.500 u Wroclawu, objavila je firma, prenosi Seebiz.

Tvornica Volvo Buses u Wrocławu otvorena je 1996. godine, a proizvodi autobuse za gradski i međugradski promet te luksuzne autobuse. Firma ju je odlučila zatvoriti jer će uspostaviti novi poslovni model u Evropi koji se pokazao učinkovitim i na drugim tržištima, izvijestila je poljska novinska agencija PAP.

Volvo će tako usmjeriti proizvodnju na šasije autobusa, a koristit će vanjske firme za dovršavanje karoserija nekoliko tipova vozila.

Ujedno su iz Volvo Busesa objasnili da su već potpisali pismo namjere prema kojem će svoje nekretnine u Wroclawu prodati švedskoj investicijskoj grupi Vargas Holding.

– Godinama pravimo gubitke u Evropi. S novim poslovnim modelom, koji već danas uspješno koristimo na raznim tržištima, poboljšat ćemo profitabilnost i osigurati našu dugoročnu konkurentnost – rekla je Anna Westerberg iz Volvo Buses.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh