Aktuelno

Tesla povlači više od 80.000 vozila proizvedenih između 2013. i 2020.

Proizvođač električnih vozila Tesla povlači više od 80.000 vozila proizvedenih još od 2013. zbog problema sa softverom i sigurnosnim pojasevima, objavljeno je u petak u izjavi kineskog regulatora tržišta.

Kompanija Tesla - federalna.ba

Proizvođač električnih automobila sa sjedištem u SAD-u opozvao je 67.698 automobila Model S i Model X uvezenih u Kinu između 25. septembra 2013. i 21. novembra 2020. I to zbog problema sa softverom koji utječu na sistem upravljanja baterijama u vozilima.

Iz ove kompanije su saopćili zašto Tesla povlači više od 80.000 vozila.

Kako su navodi u saopćenju Tesla će nadograditi softver opozvanih vozila.

Tesla je također povukao 2.736 uvezenih automobila Model 3 proizvedenih između januara i novembra 2019. Kao i 10.127 kineskih automobila istog modela.

Podsjetimo, nedavno je Tesla imala veliki problem. Tesla je američkim regulatorima prijavila još dvije saobraćajne nesreće u kojima su učestvovala njihova vozila. Koje su završile sa smrtnim posljedicama. To je ukupno 16 poginulih osoba u posljednjih nešto manje od godinu i po. Koliko je Tesla dužna prijavljivati slučajeve američkim regulatorima.

Posljednje nesreće u kojima su učestvovala Teslina vozila Model 3 dogodile su se između 15. septembra i 15. oktobra ove godine, piše Raport.

Stoga, sve su glasniji zahtjevi u SAD-u (a i širom svijeta) za postavljanje strožih pravila kompanijama koje razvijaju autonomna vozila i tehnologije kako bi se osigurao najveći stepen sigurnosti putnika i drugih sudionika u saobraćaju. Teslina opcija autopilota, iako nije jedina na tržištu, najpopularnija je. Iz te su kompanije u nekoliko navrata upozoravali vozače kako se ne radi o isključivo autonomnoj opciji koja ne zahtijeva aktivnu pažnju vozača, već je u pitanju tek pomoć vozaču prilikom dugotrajne vožnje. No vlasnici Teslinih vozila uhvaćeni su kako, uz uključeni autopilot, spavaju, jedu, gledaju filmove…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh