Auto

Vozačima februar ne donosi olakšanje: Hladnoća povećala prodaju akumulatora

Do poskupljenja došlo za 10 do 15 posto, u zavisnosti od proizvođača

Sve je više građana koje ujutro pred polazak na posao dočeka ružno iznenađenje – automobil jednostavno ne mogu upaliti. Razlog za to je kvar akumulatora.

Kupovina novog
Hladnoća akumulator isprazni za 30 do 40 posto, zbog čega je njegov vijek trajanja znatno kraći u zimskom periodu.

Razgovarali smo s prodavačima akumulatora koji su nam rekli da je potražnja u februaru povećana. Vozači se u prvi mah prvo obrate majstorima, a tek kada se ustanovi da se kvar ne može otkloniti, odluče se za kupovinu novog akumulatora.

I cijena akumulatora je podignuta pa je zato kupovina novog većini građana posljednja opcija. Poznavaoci automobila savjetuju da se prilikom kupovine novih akumulatora izabere onaj koji će biti 5 do 10 posto snažniji od originalnog.

Iz „Vesproma“ su nam rekli da dnevno prodaju i do 20 akumulatora. U ponudi imaju i servisiranje, odnosno punjenje akumulatora, ali je potražnja za tim znatno manja.

Bez iznenađenja
Iz “Best drivea – Autoshop Maja” kažu da oni bilježe standardnu potražnju. Dodaju da je ona uvijek povećana u februaru, tako da im taj skok ne predstavlja iznenađenje.

– U februaru je uvijek potražnja maksimalna, s tim da je zbog trenutnih minusa 20 posto veća nego u januaru – kazali su nam.

Pitali smo ih za cijene i rekli su da je do poskupljenja došlo za 10 do 15 posto, u zavisnosti od proizvođača.

Vrijeme za zamjenu
Ako na temperaturama iznad 10 stepeni akumulator otežano pali motor, to je već dovoljan signal da neće izdržati hladnije dane. Kada uređaji za provjeru pokažu da akumulator ima manje od 40 posto predviđene struje, definitivno ga treba zamijeniti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh