Svaštara

Veterinarka otkrila zašto je OPASNO da pas SPAVA sa vama: POSEBNO OPREZNI treba da budu vlasnici ovih rasa

Otkrila šta sve treba izbegavati.

Iako možda nisu svi vlasnici toga svesni, psi mogu na čoveka preneti niz bolesti: od raznih parazita i tuberkuloze, do grlobolje, salmonele ili gripa.

To naravno nije razlog da ih ne drže kao ljubimce, ali po mnogim veterinarima je dovoljno dobar razlog da im se ne dopušta da spavaju s nama u krevetu.Britanska veterinarka Kejti Aleksander, iznosi kako spavanje ljubicama u krevetu s ljudima može ugroziti i samog psa, posebno ako je još štene, stariji pas ili pas s ravnom njuškom.

Posebno oprezni treba da budu vlasnici pasa s ravnim licem poput francuskih buldoga i mopsa da jer za njih postoji veći rizik da im postane prevruće.

mops
mops
Foto: Profimedia
– Ako vaš pas voli da spava na krevetu, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi znali da im nije pretoplo, psi koji počnu da se pregrevaju će dahtati i biti uznemireni, a ako to primetite, odmah uklonite jorgan ili ćebe – savetuje veterinarka.

Isto tako, u tom slučaju treba izbegavati pokrivače s tegovima koji bi mogli da budu preteški da pas može sam da siđe s kreveta.

Pas se kreće po zemlji, valja u blatu, tuđem izmetu i zato je neosporna činjenica da je potencijalno opasan za čoveka.

Jedna od najopakijih bolesti koje možemo dobiti od psa je toksoplazmoza, vrsta parazita koja kroz krvotok može dopreti do mozga i stvoriti velike zdravstvene komplikacije, tvrde veterinari,piše Srbijadanas


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh