Svaštara

Kako razlikovati domaće voće i povrće od tretiranog?

Domaće voće i povrće je na prvi pogled teško razlikovati od onog koje je tretirano pesticidima. No, postoji nekoliko trikova pomoću kojih ćete lakše moći da prepoznate domaće, organske prozvode, a više o tome čitajte u nastavku teksta.

Miris i ukus

Organsku hranu, kako ističu stručnjaci, možete prepoznati po mirisu i ukusu. Inače, naš mozak prepoznaje šta ne valja jesti, te šta miriše, a šta ne. Na primjer, ako kupite paradajz u prodavnici, a s druge strane uzmete jedan domaći, odmah se vidi, ali i osjeti razlika.

Domaći proizvodi su ukusniji jer nisu podvrgnuti dugom transportu i skladištenju, što inače može umanjiti njihov ukus i kompletan doživljaj hrane.

Tako će, na primjer, domaće i svježe jabuke imati zelenu i čvrstu peteljku, a stare jabuke ćete prepoznati po tome što je peteljka suva i lako se otrgne.

Svježe jabuke će, osim već navedenog, imati i snažniji miris i biće čvršće na dodir pa obratite pažnju i na to. Takođe, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Inače, ako probate jabuku za koju niste sigurni da li je svježa, ona će biti pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, te gorkast ukus.
Razlika u cijeni

Organski, domaći proizvodi inače imaju višu cijenu od onih koji su konvencionalno proizvedeni, a s obzirom na to da ovaj vid proizvodnje zahtijeva više radne snage, ulaganja i vremena, razumljiva je i ova računica.

Međutim, iako na prvi pogled izgleda da su lokalni proizvodi skuplji od onih komercijalno uzgajanih, može se reći da su dugoročno jeftiniji. Domaći proizvodi su često skuplji, ali ako kupujete lokalne proizvode, u tom slučaju ne plaćate troškove distribucije, već ulažete u hranjive supstance i kvalitet. Takođe, moguće je pronaći pristupačnije cijene na lokalnim tržnicama i u malim trgovinama koje prodaju domaće proizvode.
Savjeti za kupovinu domaćih namirnica:

*Otiđite na lokalne tržnice, u male trgovine i poljoprivredne zadruge koje prodaju domaće proizvode,

*Potražite sezonsko voće i povrće koje je dostupno na vašem području,

*Pitajte lokalne proizvođače o načinu na koji uzgajaju svoje proizvode,

*Uporedite oblik i miris domaćih proizvoda s onima industrijski uzgojenim,

*Potražite domaće proizvode koji su označeni kao ekološki.
Kako prepoznati tretirano voće i povrće?

Evo kako da prepoznate da li je voće i povrće tretirano:

Smeđe, crne i zelene tačkice – Bitno je znati da takvi tragovi manje štete od umjetnih sredstava kojima tretiraju voće i povrće. Ako je miris u redu, dovoljno je samo ukloniti tačkice i voće se može jesti. Početak truljenja je normalan proces sazrijevanja i nikome neće naškoditi ako pojede jabuku koja je na kori imala poneku crnu tačku. Ako uklonite zelene tačkice, ne trebate se bojati, jer se plod može jesti, no ako ih zanemarite moguće su probavne tegobe.

Premaz na citrusima – Mnogo veći problem od zelenih tačkica je supstanca koja čuva voće, najčešće citruse, od stvaranja plijesni. Riječ je o imazalilu kojim se uglavnom prska limun kako bi što duže izgledao zdrav i lijep. Kod većine ljudi pretjerana količina ove tvari izaziva osip ili probavne smetnje.

Plijesni – Potrebno je biti oprezan s plijesnima i izbjegavati ih. Blago truljenje, tzv. smeđe tačkice, na hrani su prihvatljive, ali plijesan, u zavisnosti od vrste, može biti opasna. Nikako se ne preporučuje jesti povrće ako na njemu ima i najmanjih tragova plijesni, dok je kod voća, posebno kod citrusa koji su kiseliji, ponekad dovoljno samo odrezati zahvaćeni dio ploda. Ipak, s voćem koje ima tanju koru, kao što su breskva ili jabuka, treba paziti jer spore plijesni mogu doprijeti duboko.

Nevidljivi pesticidi – Kako prepoznati da je voće ili povrće tretirano pesticidima? Lako, ali i teško! Lako, jer je većina tretirana, osim ako nije od provjerenog ekološkog proizvođača, ali i teško jer samo laboratorijski testovi pokazuju stvarnu prisutnost i količinu određenih hemikalija.

Vosak na jabukama – Na policama trgovina mnoge jabuke izgledaju kao da su plastične, dok pod rukom možete osjetiti kao da su masne. I jesu, jer se neke vrste jabuka presvlače tankim slojem voska kako bi se produžila njihova trajnost i poboljšao izgled. Primjenom voska smanjuje se gubitak vode iz ploda, a to znači i uštedu za proizvođača, međutim tretiranje voskom ima i nekoliko mana… Naime, vosak sprečava otpuštanje ugljen-dioksida i prolaz kiseonika, zbog čega voćka može izgubiti svoju nutritivnu vrijednost, a njen ukus može postati suv i pomalo opor. prenose nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh