Svaštara

Stručnjaci smatraju da je šetnja po hladnoći pogodna za zdravlje

Nije tajna da je šetnja odličan oblik kardio vježbanja, ali izlazak vani po snijegu i hladnoći možda neće biti privlačan, čak ni za najposvećenije ljubitelje fitnesa.

Žena - Pixabay

Ipak, za izlazak u šetnju na otvorenom, bez obzira na temperaturu, vrijedi se potruditi, slažu se stručnjaci.

“Hodanje je idealna opcija u smislu tjelesne aktivnosti. Ne zahtijeva posebne vještine, svi znaju kako hodati”, rekao je doktor Cedric Bryant, predsjednik i glavni naučni službenik američkog vijeća za vježbu.

Dokazano je da hodanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, poboljšava krvni pritisak i kontrolira šećer u krvi, povećava metabolizam, održava težinu i održava pokretljivost.

Umjesto da hodate isključivo po ravnom terenu, razmislite o planinarenju kako bi vam šetnja bila izazovnija.

“Toliko je divnih prednosti u hodanju, a u pogledu promjene krajolika i sunčeve svjetlosti i svježeg zraka”, kaže Bryant.

Američko Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga preporučuje odraslima da učestvuju u aerobnim vježbama umjerenog intenziteta od 150 do 300 minuta sedmično, što je općenito ekvivalent brzoj šetnji najmanje 30 minuta, pet dana u sedmici. To će vam pomoći da zadržite trenutnu težinu, međutim, ako vas zanima mršavljenje, stručnjaci kažu da ćete možda trebati hodati duže i brže.

Bryant preporučuje da vam hodanje od 45 do 60 minuta, čak i ako je podijeljeno na dva manja segmenta, povećava šanse za mršavljenje.

Pored tjelesnih zdravstvenih koristi, hodanje nudi i važne blagodati mentalnog zdravlja.

“Šetnja vani, boravak u prirodi i izlazak s istog mjesta omogućuju vam dekompresiju, razumijevanje onoga što se događa i preusmjeravanje”, smatra doktor Mark A. Slabaugh, hirurg ortopedske sportske medicine iz Medicinskog centra Mercy u Baltimoreu.

“Prema mom iskustvu, štenja pomaže da stupiti u kontakt sa svojim mislima, shvatiti što je važno i opustite se”, kazao je. prneosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh