Svaštara

Signali potresa: Snimljeni strašni zvukovi pokrenute lave na Islandu

Geološka pozicija Islanda trenutno je posebno nepovoljna. Dok se vulkan Fagradalsfjall priprema za erupciju, stotine potresa potresaju poluotok Reykjanes svakog dana.

Zahvaljujući aplikaciji Earthtunes Univerziteta Northwestern sada je moguće čuti te duboke seizmičke sile koje trenutno djeluju ispod otoka.

Najnovija kolekcija zvukova snimljena je prošlog tjedna, početkom studenog 2023. godine, a snimila je stanica Global Seismographic Network. Ova seizmička aktivnost se obično ne može čuti, stoga znanstvenici transformiraju seizmičke frekvencije u zvučne visine koje su dostupne ljudima.

“Ono što čujete su 24 sata seizmičkih podataka ispunjenih signalima potresa. Ogromna većina ovih potresa povezana je s prodorom magme u koru područja Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavik na poluotoku Reykjanes”, rekla je Suzan van der Lee, seizmologinja sa Sveučilišta Northwestern.

“Seizmički podaci se ne čuju; njihove frekvencije su preniske. Dakle, podaci od 24 sata su komprimirani u približno 1,5 minuta audio podataka. Možete čuti nevjerojatan intenzitet potresa koji se dogodio u noći s prošlog petka na subotu, a povezan je s novom intruzijom magme u područje kore”, dodala je.

Intenzivne seizmičke aktivnosti
Island vrvi od vulkanske i seizmičke aktivnosti jer se nalazi na Srednjoatlantskom grebenu gdje se sjevernoamerička i euroazijska ploča povlače, omogućavajući magmi podizanje iz plašta. Također se nalazi na vrhu žarišta gdje je magma posebno blizu površine.

Stvari su trenutno posebno intenzivne. 12. studenog bilo je 1.000 potresa na poluotoku Reykjanes i mnogi sumnjaju da je vulkanska erupcija Fagradalsfjalla neizbježna. Rizik je toliko visok da su islandske vlasti iskopale ribarski grad Grindavík nakon što su se duž njegovih putova formirale ogromne pukotine.

“Aktivnost je strašna, uzbudljiva i zastrašujuća”, primijetila je van der Lee.

Nakon stoljeća tišine erupcije na poluotoku Reykjanes ponovo su počele 2021. godine, započevši novu eru intenzivne seizmičke aktivnosti. Čini se vjerojatnim da se jugozapadni poluotok Islanda sada suočava s desetljećima vulkanske nestabilnosti.

“Ova razina opasnosti je bez presedana za ovo područje Islanda, ali ne i za Island u cjelini. Dok većina islandskih vulkana izbija daleko od gradova i druge infrastrukture, Islanđani dijele strašno sjećanje na erupciju prije 50 godina na otoku Vestmannaeyjar, tokom koje je lava prekrila dio grada tog otoka Heimaey”, objasnila je van der Lee.

“Stanovnici su se osjećali vrlo ranjivo kao što se sada osjećaju evakuirani stanovnici Grindavika. Za nekoliko dana ili tjedana možda više neće imati svoje poslove, domove i većinu imovine, dok će i dalje morati prehranjivati svoje obitelji i plaćaju hipoteke. Međutim, dijelom kao rezultat te erupcije na Vestmannaeyjar, Islanđani su dobro pripremljeni za trenutnu situaciju u području Fagradallsfjall-Svartsengi-Grindavík”, dodala je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh