Svaštara

Ako poklanjate buket, obratite pažnju koliko ima cvjetova: Evo zašto treba biti neparan broj

Često jedan cvijet može reći više o onom ko ga daje, nego neki preveliki i prenatrpani aranžman

Bez obzira na to da li želite da poklonite prelijep buket nekom dragom ili jednostavno želite da uljepšate svoj dom nježnim laticama, postoje pravila koja treba da znate. Vjerovali ili ne to se zove, cvjetni bonton i uključuje niz pravila darovanja buketa i cvjetnih aranžmana.

Bez pretjerivanja
Kada je poklanjanje buketa u pitanju, kod nas je običaj da to bude neparan broj, (iako to u svijetu nije slučaj) zato što neparan broj označava odnos koji još nije završen, a ujedno donosi i sreću onome kome se poklanja. Buket uvijek treba da bude odmjeren, napravljen tako da odgovara prilici.

Nikada se ne poklanja paran broj cvjetova, pa čak ni dvanaest (tuce), iako je nekada ovaj broj bio općeprihvaćen. Jedna ruža ide, ali tri ne (djeluje pomalo mizerno). Pa čak i sa pet situacija ostaje ista. Možete se već komotnije osjećati sa sedam ruža, a jedanaest su znak posebne pažnje.

Često jedan cvijet može reći više o onom ko ga daje, nego neki preveliki i prenatrpani aranžman. Kao i u mnogim drugim stvarima, ni ovdje nije lijepo pretjerivati.

Važno je znati
Treba imati na umu da, kada se ide u posjetu bolesniku, ne treba nositi mirišljavo cvijeće i da se cvijeće ne nosi prijateljevoj supruzi. Momci treba da znaju da ne treba da poklanjaju cvijeće i za djevojku i njenu majku.

Ukoliko želite da poklonite saksijsko cvijeće, trebalo bi voditi računa da li osoba kojoj poklanjamo već ima cvijeća u kući, pa ako ima, onda joj vrijedi i pokloniti, jer to znači da će voditi računa o njemu.

Poklon prikladan prilici
Kada se cvijeće poklanja? Poklanja se onda kada imate osjećanja za koja riječi nisu dovoljne, piše Najžena.rs.

U tim slučajevima cvijeće govori umjesto vas. Cvijeće je idealan poklon za svaku priliku. Čak i ako ste pripremili neki skupocjen poklon, jedan cvijet će ga upotpuniti i dati mu poseban šarm.

Cvijeće će te odnijeti na sve one događaje kada slavljenicima želite da pokažete svoju naklonost, pažnju, simpatiju ili zahvalnost. Ma gdje došli noseći lijep buket cvijeća bit ćete srdačno dočekani jer sa cvijećem jednostavno ne možete da pogriješite. No, da vam se ipak ne bi desilo da vas onaj kome ga poklanjate odjednom zbunjeno pogleda, vodite računa o nekim pravilima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh