Svaštara

OVAKO ĆETE PREPOZNATI NEPRSKANI DOMAĆI PARADAJZ: OVAJ ZNAK OTKRIVA DA LI JE PRSKAN HEMIKALIJAMA ILI NE

Ako paradajz ima jaku crvenu boju kože bez vidljivih ogrebotina i pukotina, vjerovatno je riječ o svježem plodu.

Paradajz - Cajeviza.com

Svjetla boja kože upućuje na nezreli plod, koji ima pretvrdu strukturu i nedefinisan ukus. Čuvajte se i paradajza s tamnim dijelovima, jer je ovde riječ o plodu koji je počeo da truhne.

Još bolji indikator od izgleda paradajza je njegov miris. Duboko udahnite i pomirišite njegovu stabljiku. Ako osjetite jaku aromu paradajza, zemlje i vrta, izabrali ste dobar plod. Nedostatak mirisa upućuje i na manjak ukusa u plodu, pa takav paradajz možete da kupite samo za ukras.

Stisnite ih

Zreo i kvalitetan paradajz se najbolje prepoznaje kada ga pipnete: on je dovoljno čvrst da možete da ga stisnete bez uništavanja ploda, a opet nije pretvrd za sječenje i jelo. Čuvajte se i premekanih plodova, jer je riječ o paradajzu koji će vrlo brzo da se pokvari. prenosi hayat

Izbjegavajte kupovinu paradajza u plastičnim kutijama, jer takav proizvod ne možete da pogledate, pomirišete i opipate. Ne preporučuje se ni kupovina na štandovima gdje vam nije dozvoljeno da provjerite kvalitet ploda svojim čulima.

Pravilno ih čuvajte

Ako želite ukusan plod, kupite paradajz od pouzdanih domaćih uzgajivača. Paradajz će imati bolji ukus ako ih držite na sobnoj temperaturi, a u frižider ih stavite samo ako planirate da ih termički obradite, piše “zadovoljna.hr”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh