Svaštara

Evo koliko treba proći između obroka za optimalnu probavu

Konzumiranje puno proteina, vlakana i masti u svakom jelu uvelike će doprinijeti tome da hrana bude zasitnija tako da nećete stalno tražiti međuobrok, a s dovoljno kalorija ni trbuh neće negodovati

foto: Pixbay

Kao i s mnogim stvarima vezanim uz prehranu, ponekad se čini da smjernice oko vremena između svakog obroka lutaju između kontradiktornih preporuka – dovoljno da se zapitate postoje li uopće pouzdani parametri.

Ali prije nego pojedete bilo što, bilo kada, razmislite o nekoliko važnih čimbenika.

Uzimanje u obzir optimalne razine probave, energije i šećera u krvi može pomoći da donesete najbolju odluku o tome koliko dugo čekati između jela.

Evo što trebate znati za planiranje najboljeg rasporeda obroka za zdravlje.

Ali prije nego pojedete bilo što, bilo kada, razmislite o nekoliko važnih čimbenika.

Uzimanje u obzir optimalne razine probave, energije i šećera u krvi može pomoći da donesete najbolju odluku o tome koliko dugo čekati između jela.

Evo što trebate znati za planiranje najboljeg rasporeda obroka za zdravlje.

Prema Amandi, u razdobljima između obroka, crijeva djeluju kao ‘migrirajući motorički kompleks’, kako bi gurnula neprobavljenu hranu kroz probavni sustav.

– Kad jedete, migrirajući motorički kompleks se prekida. Ne želite jesti cijelo vrijeme jer će ‘čišćenje’ prestati – dodaje.

S druge strane, ako patite od probavnih smetnji, možda biste željeli bliže rasporediti vrijeme. Osobe koje imaju poteškoća s probavljanjem masti ili imaju refluks kiseline nakon većih obroka, mogu se osjećati bolje s manjim porcijama tijekom dana.

– Probavni sustav izuzetno je pametan i prilagodljiv, tako da će, kada jedete, isporučiti prave enzime koji će pomoći u razgradnji hrane radi bolje apsorpcije – kaže Sauceda.

Optimalno vrijeme obroka za šećer u krvi

Baš kao i probava, šećer u krvi stalno se mijenja, ovisno o tome kada i što jedete. Kada jedete ugljikohidrate, šećer u krvi raste, a zatim polako pada. Predugo čekanje između obroka – u rasponu od šest sati ili dulje – moglo bi stvoriti neke neugodne simptome niske razine šećera. Mogli biste osjetiti drhtavicu, umor ili razdražljivost.

I naravno, gladovanje može dovesti do pretjerivanja s kalorijama kada konačno dođe vrijeme za obrok.

Koje je onda najbolje vrijeme za održavanje šećera u krvi stabilnim?

Prema Saucedi, čak i oni s problemima poput dijabetesa i predijabetesa mogu se pridržavati raspona od 4 do 6 sati između obroka, osim ako im liječnik ne savjetuje drugačije.

– Uvijek se dvoumim reći da su manji ili veći obroci bolji za kontrolu šećera u krvi jer je to individualizirano, ali obično se oslanjam na tri obroka i međuobrok – savjetuje. prneosi 24sata

Ako jedete manje obroke, ali jedete cijelo vrijeme, to nije idealno za šećer u krvi ili probavu.

Učinite obroke zasitnijima

Razmak između jela nije tako jednostavan kada vas jela zapravo ne zasite. Ako želite duže čekati između doručka, ručka i večere, važno je da budu zasitni. Sauceda preporučuje započeti s okvirom proteina, masti i vlakana u svakom obroku.

– Protein je hranjiva tvar koja najviše zasićuje, pa biste trebali početi od njega – ističe ona. Dodajte hranu sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, masne ribe, orašastih plodova i sjemenki, zatim uključite izvor vlakana kako bi probava bila spora i stabilna.

Namirnice poput cjelovitih žitarica, voća, povrća i mahunarki izvrstan su izbor. A ako vam se čini da ne možete unijeti dovoljno vlakana samo s hranom, jer mnogi to ne rade, pokušajte ubaciti dodatak vlakana u smoothieje, shakeove, zobene pahuljice i druga jela.

Konačno, pobrinite se da sa svakim obrokom unosite dovoljno kalorija kako vam trbuh ne bi negodovao.

Prema istraživanju iz 2014., sporije i svjesnije jedenje također može pomoći da dulje ostanete siti.

Za većinu, razmak od tri do pet sati između obroka dat će crijevima dovoljno vremena da se ponovno pokrenu, što pomaže u probavi. Konzumiranje puno proteina, vlakana i masti u svakom jelu uvelike će doprinijeti tome da hrana bude zasitnija tako da nećete stalno tražiti međuobrok, donosi MBG.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh