Svaštara

Hrišćani širom svijeta danas obilježavaju veliki praznik – Vaskrs

Vjernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, koji je suština hrisćanskog učenja.

vaskrs - Fokus

Uskrs je najvažniji hrićanski praznik, „praznik nad praznicima“, predstavlja suštinu te vjere jer uskrsnuće označava pobjedu života.

Vjernici se pozdravljaju sa: “Hristos voskrse! – Vaistinu voskrse”, sve do Spasovdana koji se ove godine slavi 26. maja.

Praznik prati niz običaja: farbaju se jaja, prvo obojeno se ostavlja na stranu do idućeg Uskrsa i naziva “čuvarkuća”, a potom pažljivo odlaže u skladu s lokalnim običajima.

Ono simboliše rađanje života, a crvena boja nevino Hristovu prolivenu krv.

Na današnji dan se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Isus Hristos je svojim vaskrsenjem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima na Zemlji darovao vječni život.

Činom stradanja na krstu, kada bezgrešni Hristos prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom vaskrsenja, kada pobjeđuje smrt daje nadu vjernicima.

Ovo je prva godina od pandemije koronavirusa da će vjernici Vasrks proslaviti kao i inače, u crkvama i krugu svoje rodbine, prijatelja i komšija jer su restrikcije ukinute. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh