Svaštara

Najpoželjnija biljka za vaš dom: Vjeruje se da donosi sreću i blagostanje, nabavite je što prije

Biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i blagostanje u dom u kome se gaji.

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvijeće krase sitni, gusti, okrugli zeleni listovi.

Govorimo o Kućnoj sreći.

Njega Kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mjestima, pa ako je držite u kući, izaberite za vašu kućnu sreću mesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Temperatura koja joj prija je u rasponu od 10 do 24 stepena.

Zalivanje: Kućna sreća traži redovno zalivanje, ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo da truli. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Kućna sreća ne zahtjeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog žbuna odnosno grma, kome ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće saksije.

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proleće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrebite za razmnožavanje kućne sreće. Sa većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne izdanke. Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u mješavinu pjeska i treseta, i uz redovno zalivanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte kašikom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u saksiju sa zemljom. Ako saksiju potom držite na hladnom i vlažnom mestu – nova kućna sreća ubrzo će početi da buja i da ispunjava saksiju.

Prednost gajenja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinuje i sa drugim cvijećem.

Možete je iskombinovati sa nekom biljkom koja cvjeta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

Ukoliko hoćete da kućnu sreću uzgajate u bašti – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica , stazica u vrtu, ili pored kapije i ograde. Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinujte sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću neretko mnogi u vrtu gaje kao travu – upravo zbog prelepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijep zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje. Ipak znajte da temperature koje su nože od 7 stepeni, kućna sreća u vrtu neće lako podnijeti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora , voli toplotu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru sa dovoljno svjetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim proljećnim sunčevim zracima potjerati nove izdanke i početi da se razvija i pušta zelene listiće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh