Svaštara

NA RAZGOVORU ZA POSAO 1 PITANJE SE SVE ČEŠĆE POSTAVLJA: Ljudi smatraju da je NEPRISTOJNO, a ni ZAKON ga ne ODOBRAVA!

Pitanja koja postavljaju na razgovoru za posao najčešće se odnose samo na sposobnosti kandidata. Međutim, određeni slučajevi govore nam drugačije.

Poslodavci znaju da pitanju i ono što nije u vezi sa vještinama kandidata, već se radi o vrlo delikatnim, intimnim pitanjima. Takva pitanja postaju sve češće predmet debate.

Ne, ovaj put ne pričamo o godinama, vještinama na osnovu pola ili planovima za budućnost u pogledu osnivanja/proširenja porodice, već o – stambenom pitanju.

Pitanja Sa kim živite? ili Da li iznajmljujete stan? – dobar dio kandidata za posao smatra nepristojnim, intimnim, irelevantnim za sam intervju, iako poslodavac nerijetko na osnovu toga “vaga” koliku plata da vam ponudi.

Ima čak i onih direktnih, koji vam to i kažu: u prevodu, između dva kandidata od kojih jedan plaća stan nekoliko stotina eura ili živi sam, i drugog koji ne plaća stan ili se “oslanja” i na druge članove porodice – pravi se razlika u pogledu zarade.

Dakle, pretpostavka je da će kandidatu koji iznajmljuje stan – ili biti ponuđena viša zarada, koja bi mu bila “atraktivnija”, ili će on biti “eliminisan”, jer zahtjeva više novca od gazde.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh