Svaštara

Koje pse je najteže obučavati: Deset najtvrdoglavijih rasa! Da li imate jednog ovakvog ljubimca u domu?

Treba znati!

Odlučili ste da nabavite psa, ali ste u dilemi koje rase će biti vaš budući kućni ljubimac.

Iako je već nabavka psa velika odluka u životu, izbor prave rase nije ništa manje važan. U svetu postoji 800 rasa pasa (što nije konačna brojka), pa je veliki izazov izabrati pasminu koja će vam najviše “ležati”.

Presudan izbor rase

Neki budući vlasnici često izaberu psa koji im se svidi “na oko”, pa se kasnije ispostavi da žive sa neposlušnim i tvrdoglavim psom. Što je još ozbiljnije, ponekad se kasno sazna da je u domu opasna životinja. Ima i onih koji ne znaju kako da pravilno vaspitaju psa i ne poznaju pravila socijalizacije, ili ih to jednostavno ne zanima.

Odgovorni vlasnici pasa i te kako su zainteresovani za ove “detalje”. Budući da je ponašanje psa u domu i u društvu veoma bitno, vlasnici će se detaljno raspitati koje rase pasa je najteže trenirati, koji su psi tvrdoglavi i skloni neposlušnosti i zahtevaju više obuke.

Bez obzira na to koliko je teško obučavati određenu rasu, posvećeni vlasnici će biti istrajni u tome da dobiju odličnog četvoronožnog pratioca.

Verovatno ćete želeti da saznate u šta se upuštate kada poželite psa “teške rase” za obuku. Ali ako imate razumna očekivanja i pravilno dresirate svog psa, dobićete fantastičnog ljubimca.

Znate li koje rase pasa se najteže obučavaju?

Na listi “teških” nalazi se deset rasa, i to: rotvajler, američki pit bul terijer, sibirski haski, bulmastif, šar-pej, avganistanski hrt, baset, bigl, buldozi i čau čau.

Rotvajler

Prvi utisak koji se stiče prilikom susreta sa ovim psom je strahopoštovanje zbog njegove veličine. Ovaj korpulentan pas je lep, ali izgleda zastrašujuće. Iako ima lošu reputaciju, rotvajler je jedan od najodanijih pasa.

Nažalost, ako izostane odgovarajuća obuka, rotvajler će postati previše zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Samim tim, on će napadati bez ikakvog razloga. Rotvajler može pokazati tvrdoglavost tokom igre i obično reži ako mu nešto ne odgovara i može biti neposlušan.

Američki pit bul terijer

Javno mišljenje o pit bulu je uglavnom negativno. Ova rasa je među najagresivnijima i veoma je izazovna za obuku. I pored loše reputacije, pit bul može biti jedan od najodanijih i najdruželjubivijih pasa. On nije svestan svoje snage, što je otežavajuće prilikom obuke za “nežnu” igru. Ako uložite vreme i strpljenje da ga pravilno obučite, pit bul će se pretvoriti u mišićavog plišanog medveda.

Sibirski haski
Iako je haski jedan od najlepših pasa, to ne znači da ćete s njim lako proći. To je izuzetno aktivan pas, još od uzrasta štenca, i zahteva izuzetno posvećenu obuku. Haski je i radni pas, što znači da mora imati zanimaciju da bi bio ispunjen i zadovoljan. Kad mu je dosadno, on će “glumiti” i upravo to ga čini teškim za prosečnog vlasnika. Dobroj socijalizaciji će pomoći ako u dom dovedete još jednog haskija, ali to, nažalost, nije garancija uspešnog vaspitavanja ovog tvrdoglavka.

Bulmastif

Ako ste videli bulmastifa, znate kolika je njegova veličina i snaga, a sem toga, uz malo truda može da savlada odraslu osobu. Ipak, bulmastif je pravi dobrica: voli ljude i relativno je poslušan. Osnovni problem sa ovim psom je u tome što se ne slaže dobro sa drugim psima.

Obuka bulmastifa je teška: kad naiđete na probleme sa njegovom tvrdoglavošću, malo toga možete učiniti zbog njegove snage i veličine. Osim što ne shvata da je kućni ljubimac i da je u domu, problem će vam praviti i njegove bale koje luči u enormnoj količini.

Šar-pej

Gledajući ovog milog, zgužvanog psa, nikada ne biste pomislili da se izuzetno teško dresira. Obično se ne smatra prijateljskom rasom i ima poteškoće u druženju. Bilo da se radi o drugim životinjama ili ljudima, društvena interakcija mu nije jača strana. Šar pej je ekstremno teritorijalan pa se ne slaže sa drugim kućnim ljubimcima, posetiocima i nepoznatima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh