Svaštara

SPREMNI DOČEKAJTE VRUĆINE: Ova dva trika pomoći će vam da se rashladite bez klime

Šta vam prvo padne na pamet kada se sjetite ljeta?

Vrućine - Ilustracija/Nap.ba

Vjerovatno dobra klima ali i druženje u prirodi, izležavanje na plaži, kupanje….Međutim, najviše zabrinjava provođenje vremena u stanu ili kući bez klime, posebno kada su tople i sparne noći.

Pasije vrućie kada od pritiska u zraku ne možete ni disati, a kamoli spavati cijelu noć su nešto na šta morate biti na vrijeme spremni da preživite. Prvo rješenje koje dođe svima na pamet je rashladiti sobu uz pomoć ventilatora, ali često oni nisu dovoljno dobro rješenje pa ni kada vam dođe račun za struju.

Međutim, mi vam nudimo dva trika na koja jednostavno možete računati u tim sparnim danima i noćima.

LED ISPRED VENTILATORA
Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladit će vam zrak u kući a samim time i vas. Ovaj trik je ne samo efikasan nego i jeftin jer neće morati ventilator raditi dan-noć. Čim osjetite hladan zrak, isključite ga, led će ostalo ućiniti svoje.

SPAVAJTE KAO EGIPĆANI
Ne, Egipćani nisu bili samo dobri za sagraditi piramide koje su i dan danas zagonetka mnogim znanstvenicima, već su znali i kako kvalitetno spavati.

Takozvana “Egipatska metoda” uključuje namakanje plahte u hladnoj vodi koja će služiti kao pokrivač tijekom noći. Preporučujemo da vlažnu plahtu stavite na suhi peškir kako madrac ne bi upio vlagu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh