BiH

Konaković reagovao na govor ambasadora Srbije u UN-u: “Lagao si, Đuriću”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je danas odgovorio na izlaganje ambasadora Srbije pri Ujedinjenim nacijama Marka Đurića pred Vijećem sigurnosti UN.

Dio govora Marka Đurića, inače predloženog kandidata za ministra vanjskih poslova Srbije u novoj vladi o kojoj će se glasati danas, odnosio se i na Konakovića.

“Trebamo imati na umu da je jednaka pravda za sve žrtve u BiH jedini put za dugotrajan mir, stabilnost i pomirenje. Suprotno svemu što nam je rečeno od kosponzora, stvarni razlog za predlaganje ove opasne i rezolucije koja dijeli je otkriven od Elmedina Konakovića ministra vanjskih poslova BiH koji je javno rekao da ‘ovakva Srbija ne zaslužuje ništa drugo nego da bude prezrena i ne zaslužuje ruku pomirenja i saradnje’. On je naveo da njegov etnonacionalistički režim nastoji da ponovo otvori sudske procese protiv moje države i nema namjeru pomirenja ili dobrosusjedskih odnosa na svojoj agendi”, kazao je Đurić.

Ubrzo je stigao odgovor ministra vanjskih poslova BiH na društvenoj mreži X.

“U mandat ministra vanjskih poslova Marko Đurić ulazi lažno me citirajući. Rezolucija o Srebrenici nema nikakve veze sa ratnom štetom niti stvara pravnu pretpostavku da se takva procedura pokrene. Na svaku ćemo laž odgovoriti istinama i pokazati šta vi radite. Lagao si Đuriću”, objavio je Konaković.

Podsjetimo, sinoć, 30. aprila, je u Vijeću sigurnosti UN-a održana hitna sjednica, na zahtjev Rusije, o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Osim Đurića, obratili su se i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te predstavnici Slovenije, Hrvatske, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i brojnih drugih država, prenosi Klix .


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh