Luda planeta

Zaboljelo ga je UHO, a onda je saznao da nešto JEZIVO živi unutra: Ljekari snimili kako se migolje

Naknadni pregled je otkrio da je slušni kanal pacijenta bio pun larvi.

Uho - Ljekovitirecepti.com

Jedan Portugalac je bio šokiran i zgrožen nakon što je otkrio da je njegov “bezazleni” bol u uhu prouzrokovala gomila crva koji su naselili njegov slušni kanal. Studiju ovog bizarnog i odbratnog slučaja objavio je krajem prošlog mjeseca medicinski časopisu “New England Journal Of Medicine”.

Prema pisanju lista, 64-godišnji pacijent se prijavio u bolnicu “Pedro Hispano” u Matosinjosu nakon što je pet dana osjećao “bol, svrab i krvarenje u lijevom uhu”, piše Objektiv.

Naknadni pregled je otkrio da je njegov slušni kanal bio pun larvi koje su se migoljilo i čak probušile dio bubne opne. Jeziv snimak prikazuje masu nalik na isprepletana zrna pirinča koja se pomjeraju.

Doktorka i koautorka studije slučaja Katarina Rato napisala je da je „cilindrično, segmentirano tijelo belo-žute boje“ u skladu sa larvama mušicelatinskog naziva Cochliomyia. Ovi odvratni paraziti, koji žive u Centralnoj i Južnoj Americi, naseljavaju se u svim toplokrvnim životinjama, uključujući ljude.

Ženke polažu do 400 jaja odjednom u otvorenu ranu i na meka tkiva kao što su nos, pupak i analni otvor. Nakon što se larve izlegu, one kopaju kroz meso i stvaraju bakterijske infekcije, koje onda privlače još više ženki koje polažu jaja. Tako nastaje bolest zvana mijaza.

Uprkos maloj veličini crva, ova bolest može biti fatalna ako se ne liječi.

Srećom, ljekari su uspjeli da ubiju crve i dezinfikuju područje kombinacijom antibiotskih kapi za uši, rastvora borne kiseline i oralnih antibiotika. Zatim su specijalnom pincetom za uklonili mrtve larve nakon ubrizgavanja vode na to područje.

Pacijent je očišćen od  svih crva u roku od sedam dana, navodi se u zaključku izvještaja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh