Svijet

STRAVIČNE SCENE NA POZNATOM LJETOVALIŠTU: Najezda ajkula izazvala paniku – MORSKE nemani napale turiste – tri žene UNAKAŽENE u roku od 90 minuta!

Vode kod okruga Valton na Floridi zatvorene su nakon uzastopnih incidenata ugriza ajkula u petak.

Ajkula / Izvor: Shutterstock

Prijavljeno je da se u blizini obale nalaze hiljade ajkula.

Oba incidenta dogodila su se u okrugu Valton — koji se nalazi u oblasti Florida Panhandl. Zvaničnici nisu sigurni koliko su se napadi dogodili daleko od obale, rekla je Mekenzi Meklintok, portparol vatrogasnog okruga Južni Walton. Dva incidenta dogodila su se na udaljenosti od oko 4 milje jedan od drugog u roku od oko 90 minuta, rekao je šef vatrogasnog okruga Južni Walton, Rajan Kraford. Ukupno su bile tri žrtve.

“Mnogo je neobično” da se dva incidenta napada dogode u jednom poslepodnevu, rekao je Kraford tokom brifinga za novinare.

Jedna 45-godišnja žena povrijeđena je u prvom “prijavljenom incidentu s ajkulom”. Napad se dogodio u vodi oko 13:20 u Vatersound-u, u oblasti Founders Vaj u Vatersound plaži, rekli su Kraford i kancelarija šerifa okruga Valton. Kraford je rekao da je žena plivala sa svojim suprugom pored prve pješčane obale kada je došlo do ugriza.

– Ona je zadobila značajne povrede srednjeg dijela tijela, područja karlice, kao i amputaciju lijeve donje ruke – rekao je Kraford. Žena je prevezena u medicinski centar u kritičnom stanju.

Nakon prvog napada, plaže u okolnim oblastima podigle su dvostruke crvene zastave kako bi označile rizik, saopštila je kancelarija šerifa. Zaliv u okrugu Valton takođe je bio zatvoren za javnost u to vrijeme. Ubrzo nakon toga, u 14:56, kancelarija šerifa i vatrogasna služba reagovale su na drugi incident sa ajkulom u oblasti Sandi Sores Kort kod Sikrest plaže u okrugu Valton.

U tom napadu bilo je dvije žrtve, rekao je Kraford: dvije djevojke starosti između 15 i 17 godina. One su bile sa grupom prijatelja “blizu prve pješčane obale,“ rekao je Kraford, što čini lokaciju “vrlo sličnom“ prvoj.

Prva žrtva imala je izuzetno teške, rekao je Kraford. Prevezena je u centar za traume u kritičnom stanju. Druga žrtva imala je površinske rane na desnom stopalu i nalazi se u stabilnom stanju, rekao je Kraford.

Šerif okruga Valton Majk Adkinson rekao je da obje tinejedžerke koje su bile u kritičnom stanju imaju “šansu za oporavak,“ zahvaljujući brzim reakcijama obližnjih građana, kao i prvih odgovornih službi.

Nakon drugog napada, zvaničnici su zatvorili vodu za javnost u celom okrugu Valton. Voda je ponovo otvorena u subotu sa crvenom zastavom koja označava visoke talase i jake struje, i ljubičastom zastavom za morske organizme koji napadaju, piše Srbija Danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh