Svijet

Joe Biden: Postoji pravo na proteste, ali “red mora da prevlada”

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je u četvrtak da postoji pravo na proteste, ali da “red mora da prevlada” pošto se univerzitetski kampusi širom zemlje suočavaju s nemirima zbog rata u Pojasu Gaze.

U televizijskom obraćanju iz Bele kuće, Bajden je dodao da “nema mesta” za antisemitizam na univerzitetskim kampusima koje su uzdrmale propalestinske demonstracije dok Izrael u Pojasu Gaze vodi rat protiv palestinskog pokreta Hamsa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Bajden, koji pred izbore novembru suočen s biračima koji se protive ratu, rekao je da mora da postoji ravnoteža između prava na miran protest i potrebe da se spreči nasilje.

“Mi nismo autoritarna država u kojoj ućutkujemo ljude ili gušimo drugačija mišljenja”, rekao je Bajden.

“Ali nismo ni zemlja bez zakona”, dodao je Bajden. “Mi smo građansko društvo i red mora da prevlada”.

Američki predsednik je takođe rekao da se ne može da dozvoli da protesti ometaju nastavu i diplomiranje hiljada studenata u kampusima širom SAD.

Tenzije su se danima povećavale pošto su demonstranti odbili da uklone protestne kampove, a uprave univerziteta pozvale policiju da ih silom skloni, što je dovelo do sukoba koji su privukli pažnju političara i medija.

Bajden se suočio sa kritikama sa svih strana političkog spektra zbog protesta, od kojih je nekoliko proteklih dana policija razbila s desetinama uhapšenih.

Republikanci su ga optužili da je blag prema, kako kažu, antisemitskom raspoloženju među demonstrantima, dok se suočava sa široko rasprostranjenom opozicijom u svojoj stranci zbog snažne podrške vojnoj ofanzivi Izraela u Pojasu Gaze.

“Ne bi trebalo da bude mesta ni u jednom kampusu, niti u Americi za antisemitizam ili pretnje nasiljem nad jevrejskim studentima”, dodao je Bajden.

“Nema mesta govoru mržnje ili nasilju bilo koje vrste, bilo da je u pitanju antisemitizam, islamofobija ili diskriminacija arapskih Amerikanaca ili Palestinaca”, rekao je on.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je u četvrtak da su američki univerziteti na kojima se protestuje “zaraženi mržnjom i antisemitizmom”.

Posle Hercogovih reči, Bajden je rekao “ne” na pitanje da li američka Nacionalna garda treba da interveniše da razbije demonstracije.

Takođe je rekao „ne“ o tome da li će protesti promeniti njegovu politiku snažne podrške izraelskoj ofanzivi na Hamas u Gazi posle napada na Izrael 7. oktobra, prenosi RSE/AP/AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh