Svijet

Grčka imala najtopliju zimu ikada

Prema podacima koje su analizirali grčki naučnici, ova zima bila je najtoplija ikada zabilježena u Grčkoj, što ugrožava održivost usjeva i izaziva strah od još jednog ljeta sa razornim požarima.

Grčka - Pixabay

Nacionalna opservatorija Atine saoštila je da je od decembra do februara, prosječna najviša temperatura iznosila 11,3 stepena Celzijusova, što je 1,8 stepeni iznad prosječnih najviših vrijednosti u periodu od 1960. do 2024. godine.

Ovo je bila najtoplija zima od kada je 1936. godine započeto bilježenje podataka. Šest najblažih zima u Grčkoj ikada registovano je u prethodnih deset godina.

“Temperatura je bila iznad normalne tokom većine dana, sa samo malim intervalima hladnog vremena. Ovo je nova realnost i moramo je shvatiti ozbiljno. Klimatske promjene su nesumnjivo tu”, rekao je Rojtersu Konstantinos Laguvardos, direktor istraživanja u Nacionalnoj opservatoriji.

Podaci izazivaju zabrinutost u Grčkoj, koja je jedna od najugroženijih zemalja u Evropi. U ovoj zemlji je prošlog ljeta u požarima poginulo najmanje 20 ljudi, a tokom jeseni su rekordno obilne kiše uništavale domove, stoku i usjeve.

Ove zime na skijalištima u Grčkoj padalo je manje snijega nego inače. Toplo vrijeme može biti nepovoljna vijest i za poljoprivrednike, čiji usjevi, uključujući čuvene grčke masline, imaju koristi od hladnih zima i sezone cvjetanja u proljeće, pišu nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh