Svijet

Zelenski zatražio ostavku najpopularnijeg generala, on odbio

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak od najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnog da podnese ostavku…

Volodimir Zelenski - agencije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak od najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnog da podnese ostavku, ali je popularni general to odbio, što je izazvalo nagađanja da će biti smijenjen.

Napetosti između njih dvojice tinjaju već sedmicama zbog neuspješne ukrajinske ljetne protuofanzive, ali vijest o mogućoj smjeni Zalužnog ipak je za mnoge bila šok, piše Guardian.

Oleksij Gončarenko, ukrajinski opozicioni zastupnik i saveznik generala, rekao je Guardianu da je “predsjednik prije dva dana zatražio od Zalužnog da podnese ostavku, ali je on to odbio”. “Mislim da je ovo loša ideja. Između njih nema velikih problema, ali ured Zelenskog je zabrinut da je Zalužni davao političke, a ne vojne izjave”, rekao je Gončarenko.

Na društvenim su se mrežama u ponedjeljak poslijepodne pojavila nagađanja da bi Zalužni mogao uskoro biti smijenjen. Nekoliko sati kasnije oglasilo se ukrajinsko ministarstvo odbrane: “Dragi novinari, odmah svima odgovaramo: Ne, to nije istina.” Gončarenko je rekao da bi Zelenski mogao smijeniti Zalužnog i zamijeniti ga, što je proces koji zahtijeva potporu ministra odbrane, nakon procjene kako će reagirati javnost i ukrajinski saveznici.

Najvjerojatnija zamjena bio bi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve. Budanov je ranije ove godine hvaljen kao zamjena za Oleksija Reznikova na mjestu ministra odbrane, u još jednoj dugotrajnoj sagi o otpuštanju koja je započela slično kao ova sa Zalužnim.

Ukrajinska protuofanziva koja je započela u junu nije uspjela probiti ruske linije, ali čini se da je pravi sukob između predsjednika i njegovog vrhovnog generala politički.

Ukrajinski general najpopularnija je osoba u zemlji uz predsjednika, a njegov visoki položaj iritira ured Zelenskog, posebno dok razmišlja hoće li održati nove izbore, koji su trenutačno obustavljeni zbog izvanrednog stanja, piše Guardian.

Zalužni je nedavno, u rijetkom intervjuu, rekao Economistu da vjeruje da je rat na mrtvoj točki i da je pozvao svježu pomoć Zapada, ali nekoliko dana kasnije Zelenski je odbacio tu negativnu procjenu.

“Svatko se umori, bez obzira na status. I imamo različita mišljenja. Ali nismo u pat-poziciji”, odgovorio je tada Zelenski. U ukrajinskim medijima već se mjesecima spekulira da bi Zalužni bio jedini protukandidat Zelenskom za predsjednika ako bi se raspisali novi izbori.

U novembru je Zelenski upozorio generale da ne ulaze u politiku. Kazao je da bi bila “velika pogreška” ako komandanti “upravljaju ratom s ciljem da se sutra bave politikom ili izborima”.

Obraćajući se izravno vojnom komandantu, dodao je: “Uz svo poštovanje prema generalu Zalužnom i svim oficirima koji su na bojnom polju, postoji hijerarhija, u kojoj je predsjednik na vrhu.”

U decembru je procurila anketa prema kojoj bi Zalužni bio najveći protukandidat Zelenskom. Prema anketi, Zelenski bi ga tijesno pobijedio, s dva boda u drugom krugu, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh