Svijet

Kipar: Nezadovoljstvo zbog korištenja britanskih baza za napade na jemenske Hute

Kiparska vlada suočava se sa sve oštrijim kritikama zbog toga što vojne baze Ujedinjenog Kraljevstva na tom ostrvu koriste britanske i američke snage za vazdušne napade na jemenske pobunjenike Hute, koje podržava Iran.

Kipar - telegraph.co.uk

Aktivisti su optužili kiparskog predsednika Nikosa Hristodulidesa da zatvara oči pred rizicima sa kojima bi se mogao suočiti Kipar ako strateški objekti na ostrvu nastave da budu korišćeni u vojnim operacijama na Bliskom istoku, prenosi londonski “Gardijan”.

ADVERTISEMENT
Britanski list saznaje da su, uoči prve runde vazdušnih napada prošle nedelje i američki ambasador i britanski visoki komesar obavestili kiparskog predsednika o predstojećoj vojnoj akciji u Jemenu.
“Svakog dana poleće sve veći broj ratnih aviona. Opasnosti da i Kipar postane meta su očigledne”, rekao je za “Gardijan” Tasos Kosteas, istaknuti mirovni aktivista kiparskih Grka.
Dve vojne baze koje su Britanci zadržali po sticanju nezavisnosti Kipra 1960. godine i nakon višedecenijske kolonijalne vladavine, funkcionišu kao suverene prekomorske teritorije koje nisu u nadležnosti Kipra.

One se prostiru na tri odsto teritorije ove ostrvske države, ili na 157 kvadratnih kilometara. Iako nikada nije potvrđeno, diplomate EU u ratom podeljenoj prestonici ostrva Nikoziji, kažu da su i američke snage prisutne u ovim vojnim objektima. “Ako pogledate preko ograde u Akrotiriju, videćete američke vojne nadzorne i druge vojne letelice”, izjavio je jedan neimenovani diplomata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh