Svijet

Katarski premijer: Samo okončanje rata u Gazi može prekinuti napade Huta

Vojni udari neće suzbiti napade jemenskih Huta na komercijalne brodske puteve u Crvenom moru, ali će to učiniti okončanje rata u Gazi, izjavio je katarski premijer u utorak tokom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani - Facebook

Šejh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani opisao je trenutnu regionalnu situaciju kao “recept za eskalaciju posvuda” i kazao je kako Katar vjeruje da će smirivanje sukoba u Gazi zaustaviti eskalaciju na drugim frontovima.

– Moramo se pozabaviti centralnim pitanjem, a to je Gaza, kako bismo sve ostalo ublažili, ako se samo fokusiramo na simptome, a ne liječimo stvarne probleme, rješenja će biti privremena – kazao je on.

Sukob se proširio na dijelove Bliskog istoka otkako je 7. oktobra počeo rat između Izraela i palestinske grupe Hamas, a grupe koje su saveznice Irana izvele su napade u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Jemenska grupa Huti koju podržava Iran od novembra napada brodove u Crvenom moru, dijelu rute koja čini oko 12 posto svjetskog brodskog prometa, u, kako kažu, nastojanju da podrže Palestince u ratu s Izraelom.

Američke i britanske snage odgovorile su izvodeći desetine zračnih i morskih napada na ciljeve Huta u Jemenu od petka.

Šejh Mohammed je kazao da američki i britanski napadi stvaraju “visoki rizik od eskalacije i daljeg širenja” sukoba.

– Uvijek preferiramo diplomatiju nad bilo kakvim vojnim rezolucijama – rekao je.

Bez izvodljivog, održivog dvodržavnog rješenja o Izraelu i Palestini, međunarodna zajednica neće biti voljna financirati obnovu Gaze, kaže šejh Mohamed.

– Šira slika se ne može zanemariti – rekao je on, pozivajući međunarodnu zajednicu da zahtijeva od Izraela da pristane na vremenski vezan, nepovratan put ka dvoržavnom rješenju – rekao je.

– Ne možemo ovo ostaviti samo Izraelcima – kazao je on, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh