Svijet

EU zbog Orbana priprema ‘plan B’ za Ukrajinu

EU priprema rezervni plan za pružanje finansijske pomoći Vladi u Kijevu od 20 milijardi eura, objavio je list “Financial Times”.

Viktor Orban - screenshot

List navodi da je to plan B i da je on potreban da se zaobiđe veto koji je nametnuo mađarski premijer Viktor Orban tokom nedavnog summita EU. Prema izvoru lista, ova šema ne zahtijeva odobrenje svih članica EU, pa stoga ni Budimpešta neće moći da stavi veto.

Određene zemlje, poput Njemačke i Holandije, moraće da ga odobre u nacionalnim parlamentima.

Odluka o ovom planu mogla bi da bude donijeta već na sljedećem samitu EU, koji je zakazan za 1. februar. Brisel očekuje da će Kijev novac dobiti prije marta 2024. godine.

Međutim, sredstva se mogu dodjeljivati samo u obliku kredita, a ne grantova.

Na prethodnom samitu EU u Briselu, Orban je stavio veto na amandmane na budžet EU za 2024-2027. godinu, koji bi Ukrajini obezbjedili 50 milijardi eura u tom periodu, pišu vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh