Svijet

Očekuje se oslobađanje 13 izraelskih talaca

Drugog dana primirja Izrael čeka da Hamas oslobodi sljedeću grupu talaca koje drži u Gazi.

Nakon što je Hamas juče, poslije 49 dana, oslobodio 13 izraelskih talaca, majki i njihove male djece i starijih žena, Izraelci se pripremaju za oslobađanje druge grupe od 13 talaca, koje se očekuje kasnije danas.

Oslobađanje talaca je dio sporazuma o privremenom primirju koji je stupio na snagu u petak u 7 sati.

S druge strane, Izrael je oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i maloljetne djece.

Sporazum o privremenom primirju između Izraela i Hamasa uključuje četvorodnevnu pauzu u borbama, prvu nakon sedam nedjelja sukoba koji su počeli 7. oktobra napadom Hamasa na izraelsku teritoriju, i oslobađanje ukupno oko 50 izraelskih talaca u grupama od otprilike desetak dnevno, prenosi Tajms of Izrael.

Četvorodnevno primirje potencijalno može biti produženo za jedan dan za svaku grupu od još 10 talaca koje oslobodi Hamas, saopštile su izraelske vlasti.

Kao dio odvojenog sporazuma Hamas je u petak oslobodio 11 stranih državljana – 10 Tajlanđana i jednog Filipinca, koji su takođe oteti tokom napada 7. oktobra,pišu Vijesti

Izrael je u petak uveče dobio spisak talaca koji bi trebalo da budu oslobođeni danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Kako saznaje izraelski Kanal 12, na listi je ponovo 13 imena, ali je na njoj sada više djece, dok je među oslobođenima u petak samo četvoro djece.

Hamas i druge palestinske militantne frakcije otele su u napadu 7. oktobra oko 240 ljudi, među njima oko 40 djece.

Najmanje 60 kamiona pomoći ušlo je juče u Gazu, a 130.000 litara goriva će biti isporučeno svakog dana primirja u palestinsku enklavu, što je takođe dio sporazuma koje su postigli Izrael i Hamas uz posredovanje Katara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh