Svijet

Sjeverna Koreja lansirala raketu na Japan

Japanska vlada izdala je u utorak hitno upozorenje za stanovnike na jugu zemlje da nađu zaklon od moguće prijetnje sjevernokorejskog projektila, a ako je suditi prema preliminarnim informacijama upravo se to i dogodilo.

Japan je preko svog sistema za emitovanje “J-Alert” saopštio da je Sjeverna Koreja ispalila projektil, poslavši upozorenje stanovnicima južne prefekture Okinawe.

Sjeverna Koreja je ranije tokom dana obavijestila Japan da planira lansiranje satelita, što bi, kako su Tokio i Seul rekli, mogao da bude treći pokušaj da se špijunski satelit postavi u orbitu, čime se krše rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Kancelarija japanskog premijera Fumija Kišide ranije je saopštila da je uputila “snažan zahtev” za Sjevernu Koreju da zaustavi pripreme za lansiranje, dok se Japan pripremao za “nepredviđene okolnosti” u saradnji sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom.

“Čak i ako je svrha lansiranje satelita, korištenje tehnologije balističkih projektila predstavlja kršenje niza rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ovo je također veliki problem nacionalne bezbednosti”, rekao je Kišida.

Lansiranje bi bilo prvo otkako je sjevernokorejski lider Kim Jong Un u septembru imao rijetko putovanje u inostranstvo,pišu Vijesti

Tom je prilikom obišao najmoderniji ruski svemirski centar za lansiranje, gdje je predsjednik Vladimir Putin obećao da će pomoći Pjongjangu u izgradnji satelita.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh