Svijet

“SAD pokušavaju pokazati svijetu da se njihov narativ o ratu u Gazi promjenio”

Mahjoob Zweiri, profesor u Gulf Studies Centru na Univerzitetu u Kataru, komentarisao je za Al Jazeeru posjetu američkog državnog sekretara okupiranoj Zapadnoj obali, navodeći da Antony Blinken pokušava pokazati svijetu kako se promijenio američki narativ o ratu u Gazi.

“Ranije smo imali narativ da Izrael ima pravo da se brani. Sada, u ovoj posjeti, Blinken je pokušao reći da SAD i dalje podržavaju Izraelce i da bi svi sada trebali razmišljati o Gazi nakon Hamasa”, rekao je Zweiri za Al Jazeeru, dodajući da pokušava potaknuti Palestinske vlasti da pomognu u tom pogledu.

Međutim, naveo je da je na današnjoj konferenciji u jordanskoj prijestolnici Amanu bio primjetan ogroman jaz u kojem su regionalni igrači rekli da “prije nego što se razgovara o budućnosti Gaze, mora doći do primirja”, rekao je Zweiri.

“Mislim da sada globalno raste gnjev prema vladama koje podržavaju ovaj rat… Ali sve dok ne bude pritiska posebno Washingtona, Izrael će vjerovatno nastaviti”, rekao je on.

Blinken je razgovarao u okupiranoj Zapadnoj obali s predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom danas, a nakon sastanka nije bilo izjava za novinare. Međutim, prema izjavi glasnogovornik američkog State Departmenta je Blinken “ponovo potvrdio predanost SAD-a pružanju humanitarne pomoći i ponovnom uspostavljanju osnovnih usluga” u Gazi, ali i jasno rekao da Palestinci “ne smiju biti prisilno raseljeni”.

Blinken i Abbas razgovarali su o naporima da se povrati mir i stabilnost na Zapadnoj obali, uključujući potrebu da se “zaustavi ekstremističko nasilje nad Palestincima i da se napadači pozovu na odgovornost”, dodao je, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh