Svijet

Dramatično upozorenje američkih muslimana Bidenu: ‘Bez primirja u Gazi, ne računaj na naše glasove‘

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće pozvalo je Bidena da iskoristi svoj utjecaj na Izrael kako bi posredovao u dogovoru o prekidu vatre

Muslimani u SAD-u i neki aktivisti Demokratske stranke poručili su da će raditi na mobilizaciji milijuna muslimanskih glasača s ciljem uskrate donacija i glasova predsjedniku Joeu Bidenu na idućim izborima 2024., osim ako on odmah ne poduzme korake za osiguranje prekida vatre u Pojasu Gaze.

Nacionalno muslimansko demokratsko vijeće, koje uključuje čelnike Demokratske stranke iz saveznih država, poput Michigana, Ohija i Pennsylvanije, koje će vjerojatno odlučiti pobjednika izbora, pozvalo je Bidena da iskoristi svoj utjecaj na Izrael kako bi posredovao u dogovoru o prekidu vatre do 17 sati u utorak (22 sata po srednjoeuropskom vremenu).

U otvorenom pismu pod naslovom “Ultimatum o prekidu vatre 2023.”, muslimanski čelnici obećali su mobilizirati muslimanske birače da “uskrate odobravanje, podršku ili glasove za bilo kojeg kandidata koji podupire izraelsku ofenzivu protiv palestinskog naroda”.

‘Narušili ste povjerenje birača‘
“Bezuvjetna potpora vaše administracije, uključujući financiranje i naoružanje, odigrala je značajnu ulogu u održavanju nasilja koje uzrokuje civilne žrtve i narušila je povjerenje birača koji su vam prije vjerovali”, napisalo je spomenuto Vijeće.

Bivši kongresmen Keith Ellison, državni odvjetnik Minnesote i prvi musliman izabran u Kongres, i zastupnik Andre Carson iz Indiane supredsjedatelji su te organizacije.

Pismo je najnoviji znak rastućeg bijesa i frustracije u arapskim i muslimanskim zajednicama u SAD-u zbog toga što Biden nije osudio izraelske napade na Pojas Gaze nakon napada militanata Hamasa iz Gaze 7. listopada u kojemu su ubili, prema izraelskim vlastima, 1400 ljudi i odveli ih 239 kao taoce u Gazu.

Medicinske vlasti u Gazi u ponedjeljak su priopćile da je 8306 ljudi, uključujući 3457 djece, ubijeno u izraelskom napadu koji traje tri tjedna. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da neće pristati ni na kakav prekid napada na Gazu.

“Hamas je jedini koji bi sada od toga imao koristi”, kazao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

‘Ne računaj na naše glasove‘
Predstavnica Minnesote u Zastupničkom domu Rashida Tlaib, koja je podrijetlom iz Palestine, objavila je u ponedjeljak video u trajanju od 90 sekundi na X-u, kojim je osudila Bidenovu podršku “izraelskoj genocidnoj kampanji u Palestini”. “Ne računaj na naše glasove 2024”, dodala je.

Basim Elkarra, izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) u Sacramentu, rekao je da bi muslimanski glasovi mogli biti ključni za Bidena u njegovoj kandidaturi za drugi mandat 2024., ističući da je 16 elektorskih glasova Michigana osvojeno s malom razlikom od samo 2,6 posto u 2020.

OGLAS

Muslimani u Minnesoti, koju Biden planira posjetiti u srijedu, prošli su tjedan izdali sličan ultimatum o prekidu vatre u Gazi s rokom do utorka u podne. Poručili su da planiraju prosvjed u srijedu kada predsjednik posjeti njihovu državu. Jaylani Hussein iz CAIR-a u Minnesoti kaže da je oko 70 posto muslimana glasalo za Bidena 2020., a istaknuo je kako očekuje slične zahtjeve od muslimana iz Wisconsina, Ohija i drugih država kasnije ovoga tjedna, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh